Op vakantie naar Turkije

Turkse vlag

Istanbul | 9 mei - 13 mei 2011

Turkse vlag

Marmaris| 22 juli - 29 juli 2015


Kaart van Turkije

Turkije, het land dat de verbinding vormt tussen Europa en Azië heb ik twee keer mogen bezoeken. De eerste keer was ik met mijn middelbare schoolreis vijf dagen naar het bruisende Istanbul en de tweede -en vooralsnog laatste- keer Turkije bracht ik met Tessa door in Marmaris. In deze populaire Turkse badplaats verbleven we één week in de zomervakantie. Beide plaatsen trekken jaarlijks veel (buitenlandse) toeristen, maar verschillen enorm van elkaar. Het waren om verschillende redenen dan ook gedenkwaardige belevenissen.


Zomervakantie Marmaris

Duiken in Turkije
3 sterren

In de zomer van 2015 gaan we voor het eerst samen een week naar de Turkse zon met als bestemming Marmaris. Deze populaire badplaats aan de Turkse westkust is een typische plek voor de all-inclusive vakantie. Dit concept wilden wij dan ook graag eens ervaren. Onze conclusie is dat het je als toerist ontzorgt, maar dat een week all-inclusive zoals hier in Turkije lang genoeg is. Voordeel is dat het goedkoop is en dat kwam in onze situatie (we waren allebei student en onervaren reizigers) wel lekker uit. Naast chillen aan het zwembad en liggen op het bloedhete strand zijn de dagtripjes ons zeker bijgebleven. Zo zijn we twee losse dagen met de boot weggeweest, één dag stond in het teken van duiken en snorkelen terwijl de andere dagexcursie bestond uit een boottocht die ons achtereenvolgens bracht naar de beroemde modder- en zwavelbaden van Dalyan, de koningsgraven van Kaunos en het schildpaddenstrand. Verder bestaat het centrum van Marmaris uit een een lange boulevard die eigenlijk de hele nacht levendig blijft in de zomer.Schoolreis naar Istanbul

In het 4e leerjaar van mijn HAVO-opleiding organiseerde mijn toenmalige middelbare school (Dalton Lyceum in Barendrecht) diverse buitenlandse reizen. Persoonlijk wilde ik het liefst naar Rome, maar mijn vriendengroep koos unaniem voor Istanbul waardoor ik mij neerlegde bij deze democratische beslissing en meeging naar de hoofdstad van Turkije. Het was één van de spannendste reizen die ik tot nu toe gemaakt heb, omdat ik jong was en nog weinig van de wereld gezien had. 

Bovendien ga je op reis met medeleerlingen en docenten i.p.v. je ouders en zou ik voor het eerst in mijn leven een zogeheten cultuurshock ervaren. Achteraf kan ik zeggen dat ik blij ben dat we gekozen hebben voor Istanbul, want het was een geweldig avontuur. Ik ben echt verrast door de schoonheid van de stad. Hoogtepunten waren de tours door de machtige moskeeën (o.a. Blauwe Moskee en Hagia Sophia), het indrukwekkende Topkapıpaleis en de uren durende boottocht over de uitgestrekte Bosporus. Daarnaast heb ik Istanbul leren kennen als een moderne, levendige stad die westerser was georiënteerd dan ik had verwacht. Zo speelden wij bijvoorbeeld gewoon een gezellig voetbalpotje met locals in het park bij de Blauwe Moskee voordat we door de lokale politie-agent werden verzocht om hiermee te stoppen. Het was een geweldige schoolreis met vrienden waarbij Istanbul een verpletterende indruk heeft gemaakt. 

5 sterren