Reiservaringen Turkije

Stedentrip Istanbul
Turkse vlag

Istanbul | 9 mei - 13 mei 2011 (Max schoolreis)

Turkse vlag

Marmaris| 22 juli - 29 juli 2015

Turkse vlag

Istanbul | 8 oktober - 9 oktober


Kaart van Turkije

Turkije, het land dat de verbinding vormt tussen Europa en Azië hebben we samen twee keer mogen bezoeken. Daarnaast is Max tijdens een middelbare schoolreis vijf dagen naar het bruisende Istanbul geweest. In 2015 gingen we als jong stel samen één week op zomervakantie naar de Turkse badplaats Marmaris. In oktober 2023 startte onze wereldreis in Istanbul waar we een lange overstap hadden. We vlogen met Turkish Airlines die een gratis stadstour aanbieden voor reizigers met een lange overstap dus zodoende hebben we nog een ochtend doorgebracht in de grootste stad van Turkije. 


Ochtendtour door Istanbul tijdens overstap

Istanbul tour

In 2023 begon onze wereldreis in Perth, de hoofdstad van West-Australië. We kozen ervoor om via Istanbul en Kuala Lumpur te vliegen waardoor we een lange overstap hadden in Istanbul. Turkish Airlines organiseert voor hun reizigers die een lange overstap hebben onder de noemer ''Touristanbul'' diverse stadstours die verschillen qua lengte en route. Wij deden de zogeheten ''Sightseeing Tour'' die ons o.a. bracht langs het Besiktas voetbalstadion, The New Mosque, de Bosporus en het Dolmabahçe Paleis. Het was een korte ochtendtour waarbij we vooral veel in de bus zaten, we hadden helaas net niet genoeg tijd om een andere stadstour te doen waar we meer prominente bezienswaardigheden zouden zien. Toch was het wel een kans om zo een glimp op te vangen van indrukwekkende deze miljoenenstad. Zomervakantie naar Turkse badplaats Marmaris

In de zomer van 2015 gaan we voor het eerst samen een week naar de Turkse zon met als bestemming Marmaris. Deze populaire badplaats aan de Turkse westkust is een typische plek voor de all-inclusive vakantie. Dit concept wilden wij als jong beginnend reiskoppel ook graag eens ervaren. Onze conclusie is dat het je als toerist ontzorgt, maar dat een week all-inclusive zoals hier in Turkije lang genoeg is. Voordeel is dat het goedkoop is en dat kwam in onze situatie (we waren allebei student) wel lekker uit. Naast chillen aan het zwembad en liggen op het bloedhete strand zijn de dagtripjes ons zeker bijgebleven. Zo zijn we twee losse dagen met de boot weggeweest, één dag stond in het teken van duiken en snorkelen terwijl de andere dagexcursie bestond uit een boottocht die ons achtereenvolgens bracht naar de beroemde modder- en zwavelbaden van Dalyan, de koningsgraven van Kaunos en het schildpaddenstrand. Verder bestaat het centrum van Marmaris uit een een lange boulevard die eigenlijk de hele nacht levendig blijft in de zomer.

Duiken in Turkije
3 sterren


Schoolreis naar Istanbul

In het 4e leerjaar van Max zijn HAVO-opleiding organiseerde zijn toenmalige middelbare school (Dalton Lyceum in Barendrecht) diverse buitenlandse reizen. Persoonlijk wilde Max het liefst naar Rome, maar zijn vriendengroep koos unaniem voor Istanbul waardoor hij zich neerlegde bij deze democratische beslissing en in 20211 meeging naar de hoofdstad van Turkije. Het was de spannendste buitenlandse trip die hij tot dan toe gemaakt had, omdat hij nog nooit buiten West-Europa was geweest.

Hagia Sophia in Istanbul

Bovendien ga je op reis met medeleerlingen en docenten i.p.v. je ouders en zou hij voor het eerst in zijn leven een zogeheten cultuurshock ervaren. Achteraf kan hij zeggen dat hij blij is dat de keuze op Istanbul is gevallen, want het was een geweldig avontuur. Hoogtepunten waren de tours door de prachtige moskeeën (o.a. Blauwe Moskee en Hagia Sophia), het indrukwekkende Topkapıpaleis en de uren durende boottocht over de uitgestrekte Bosporus. Daarnaast heeft hij Istanbul leren kennen als een moderne, levendige stad die westerser was georiënteerd dan verwacht. Het was een geweldige schoolreis met vrienden waarbij Istanbul een verpletterende indruk heeft gemaakt. 

5 sterren