Fietsen door ruimtelijk Kopenhagen

Nyhaven Kopenhagen

23 oktober - 26 oktober 2021

Vlag van Denemarken

Kopenhagen | Hovedstaden | Denemarken

Bed icoon

Comfort Hotel Vesterbro

Vliegtuig icoon

Norwegian Air Shuttle

Vliegtuig icoon

Scandinavian Airlines

Baja Bikes logo

Dit jaar hebben wij nog een paar vakantiedagen op te maken die we bij voorkeur willen inzetten voor een Europese stedentrip waar momenteel zo min mogelijk coronaregels gelden. De keuze voor Kopenhagen is zodoende al snel gemaakt. Samen zijn we nog niet in Denemarken geweest en deze karakteristieke hoofdstad mag eigenlijk ook niet ontbreken op onze lijst van bezochte Europese bestemmingen. 


Nationaal Museum van Denemarken

We verblijven drie volle dagen in Kopenhagen waarbij we het geluk hebben dat het de laatste twee dagen mooi zonnig en droog is. Daarom besluiten we om de eerste dag een lange binnen activiteit te doen, namelijk het bezoeken van het goed aangeschreven Nationaal Museum. Onderweg hiernaartoe lopen we langs een Volkswagen pop-up store waar Max -vanwege zijn werk als Senior Online Marketeer bij de grote Volkswagen autodealer Ames Autobedrijf- graag naar binnen wilt. In Nederland bestaan dit soort pop-up stores in drukke winkelstraten van stadscentra nog niet, maar dit concept vormt ongetwijfeld de toekomst. 


Nationaal Museum van Denemarken

In het Nationalmuseet leer je alles over de geschiedenis en cultuur van Denemarken. Kortom, de beste plek om je trip te beginnen als je de achtergrond van het Scandinavische land wilt ontdekken. Het historische museum bezit een breed scala aan vaste tentoonstellingen uit verschillende tijdperken:

  • Prehistorie
  • Koloniale verleden Denemarken 
  • Middeleeuwen
  • 1660 tot 2000
  • Grieks/Romeinse oudheid
  • Etnografisch: beelden, spullen en kunstvoorwerpen van over de hele wereld.

Op de laatste twee onderwerpen na, zijn alle exposities ook toegespitst op Denemarken. 

Tijdelijke Viking expositie

Op het moment dat wij er zijn, houdt het nationaal museum van Denemarken een tijdelijke tentoonstelling over de Vikingen (genaamd: Join the Vikings - On Raidover). De Vikingen organiseerden van de 8e tot de 12e eeuw vanuit Scandinavië plunder, handel en veroveringstochten naar alle uithoeken van Europa. De reislust van de Vikingen bracht hen zelfs naar IJsland, Groenland en het Amerikaanse continent (het huidige Newfoundland, Canada). Zo waren de Vikingen in 1021 de eerste Europeanen die tijdens hun expedities Amerika aandeden, ongeveer 350 jaar voordat Columbus Amerika ‘’ontdekte’’.

Er wordt lokaal veel reclame gemaakt voor deze tijdelijke tentoonstelling die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Waar kun je beter over de Vikingen leren dan in hun voormalige leefgebied? In de zaal van deze Viking tentoonstelling staat o.a. een enorm levensgroot Vikingschip en aan de hand van talloze voorwerpen wordt je geïnformeerd over de levenswijze van de Noormannen. Er is ook een uitgebreide videotour opgezet die je d.m.v. vijf korte videoprojecties meeneemt in de grootse Vikingexpeditie met als einddoel Rome, echter werd dit beloofde land ondanks jarenlange pogingen niet gevonden. 

Het museum is ruim opgezet, modern en super informatief. Als je alles uitgebreid wilt lezen dan kun je er gerust een volledige dag voor uittrekken. Wij vinden het na 3 uur wel prima en besteden de rest van de dag aan het ontdekken van een deel van het centrum. 


Bezienswaardigheden Kopenhagen binnenstad

Verdeeld over twee dagen nemen we de tijd om al wandelend de bezienswaardigheden van de historische binnenstad van Kopenhagen te bewonderen. 

Christianborg Kopenhagen

Christianborg

Hoewel het huidige Christiansborg-kasteel er pas staat sinds 1928, hebben koningen en koninginnen toch al eeuwenlang geregeerd vanaf dit plein.

Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt voor officiële evenementen, zoals bijvoorbeeld galadiners en publieksbezoeken. Toeristen kunnen tegen betaling dit kasteel ook op eigen gelegenheid bezoeken of een rondleiding boeken. Samen met het Rosenborg Slot en Amalienborg behoort Christianborg absoluut tot de drie meest toonaangevende kastelen van de stad. 

 

Strøget

Over een lengte van 1 kilometer vind je in het winkelgebied Strøget een aaneenschakeling van zowel internationale winkelketens als authentieke boetieks en designwinkels. Het wordt ook wel de ‘Champs-Elysées van Kopenhagen’ genoemd.

Ronde Toren Kopenhagen

Ronde Toren

Middenin het centrum vind je De Ronde Toren (Rundetaarn of Rundetårn) van Kopenhagen, dit is het oudste observatorium van Europa dat nog steeds in gebruik is. De toren werd in de 17e eeuw gebouwd als astronomisch onderzoekscentrum voor de Universiteit van Kopenhagen, opdrachtgever was de Deense koning Christian IV.

 

Tegenwoordig vinden amateurastronomen nog steeds hun weg naar boven om de sterrenhemel te bestuderen. Voor €5 kun je lopend en draaiend de 35 meter hoge toren beklimmen. Vanaf hier schijn je een goed uitzicht over de stad te hebben, met in de verte de Sontbrug die Kopenhagen met Malmö verbindt. Op het moment dat wij er langskomen is de lucht donker en laten we deze beklimming voor wat het is. Dat neemt niet weg dat het een opvallende verschijning is met een historische betekenis.

Slot Rosenborg kasteel

Slot Rosenborg

In het stadspark Østre Anlæg bevindt zich het 400 jaar oude Slot Rosenborg. Dit is het oorspronkelijke zomerverblijf van koning Christian IV, de Deense Koning die regeerde van 1588 tot 1648. Sinds 1838 is het in renaissancestijl opgetrokken paleis opengesteld voor publiek. Het is mogelijk om hier de vertrekken van de voormalige, koninklijke bewoners te bekijken, evenals de Deense kroonjuwelen die in de kelder tentoongesteld worden. Slot Rosenborg grenst aan Kongens Have, de oudste koninklijke tuinen van Denemarken. We aanschouwen dit markante kasteel van een afstandje en wandelen door de bijbehorende tuinen.

 

Hier komen we het standbeeld van Hans Christian Andersen tegen. Deze 19e-eeuwse schrijver en dichter is misschien wel één van de beroemdste Denen ooit. De meeste bekendheid verwierf hij met een aantal sprookjes zoals ‘’Klaas Vaak’’, ‘’Het lelijke eendje’’ en natuurlijk ‘’De kleine zeemeermin’’.  

Royal Danisch Theatre & Vesterbro

Bij het Slot Rosenborg hebben we online het Mexicaanse restaurant ‘’Señorita’’ gevonden waar we onze eerste dag in Kopenhagen willen eten. Dit ligt in de wijk Vesterbro, vroeger een minder ontwikkelt stadsdeel, maar door de jaren heen is het gebied getransformeerd tot dé hipsterwijk van Kopenhagen. Sowieso bezit Kopenhagen als progressieve hoofdstad een sterke aantrekkingskracht op hipsters en yuppen. Onderweg hiernaartoe lopen we langs het Royal Danisch Theatre waar sinds 1874 operavoorstellingen en klassieke muziekconcerten worden gehouden.   


Kleurrijke Nyhaven

Op onze tweede dag in Kopenhagden bezoeken we als eerst de Nyhaven. De Nyhaven behoort samen met het standbeeld van de ‘’Kleine Zeemeermin’’ tot dé twee iconen van Kopenhagen. Vandaag treffen we het met zonnig weer waardoor de kleurrijke gevels achter de traditionele boten extra shinen. We maken foto’s aan de overkant van het water van waar ook veel rondvaartochten vertrekken. We genieten van een ansichtkaartwaardig uitzicht. 

Nyhaven Kopenhagen

Deze rijk gekleurde koopmanshuizen van Nyhavn vormen het visitekaartje van Kopenhagen. In de 17e eeuw was dit een druk havengebied van waar veel handelsschepen vertrokken. De zeemannen zijn er niet meer, maar het is tegenwoordig met de vele terrasjes nog net zo levendig. Eén van de bekendste bewoners van Nyhavn was Hans Christian Andersen. De sprookjesschrijver bracht een groot deel van zijn leven door in drie verschillende huizen aan de haven waar hij een aantal van zijn succesvolste sprookjes schreef.

Frederikskerk

Vanaf de Nyhaven is het een korte wandeling naar de volgende bezienswaardigheid: de Frederikskerk. Dit is dankzij haar opvallende groene koepel met afstand de meest indrukwekkende kerk van Kopenhagen. Deze Lutherse kerk stamt uit de 18e eeuw en bezit de grootste koepel van Scandinavië. Toegang tot de Frederikskerk is gratis dus we laten deze kans niet onbenut om een kijkje te nemen. Ook van binnen is het rond waardoor je een heel ander gevoel krijgt bij deze kerk dan bij de doorsnee kathedraal. 

Frederikskerk

Amalienborg

Amalienborg plein

In Kopenhagen kun je meerdere kastelen/paleizen bekijken, maar de Amalienborg is het kasteel waar de huidige kroonprins ook daadwerkelijk met zijn gezin woont. Dit paleis bevindt zich aan de straat tegenover de Frederikskerk. Ook hier kun je een tour boeken en een kijkje nemen bij deze koninklijke residentie. Wij zijn er om 14:00 uur wanneer er een wisseling van de wacht plaatsvindt. Het is een imponerend plein dat volledig omringt is door statige gebouwen. 

Standbeeld van de Kleine Zeemeermin

Kopenhagen kun je nu eenmaal niet bezoeken zonder het wereldberoemde standbeeld van de Kleine Zeemeermin te zien. Sinds 1913 kijkt de meest gefotografeerde vrouw van Denemarken dromerig uit over de zee. 

De Kleine Zeemeermin standbeeld

Het beeld werd gemaakt in opdracht van Carl Jacobsen (van brouwerij Carlsberg). Na zijn bezoek aan het Koninklijk Deens Ballet was hij zo onder de indruk van de schone uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen, dat hij besloot het 1,25 meter hoge beeld aan de stad te schenken. Het verhaal is mooi en het standbeeld versterkt natuurlijk de binding van het populaire sprookje met Kopenhagen. Echter is het ook gewoon een typische toeristische trekpleister geworden waarvoor je in de rij moet om een foto te maken. Terwijl je met tientallen anderen naar het kleine standbeeld tuurt bekruipt je wel het gevoel: wat is hier eigenlijk zo bijzonder aan dat we er massaal naartoe komen?


Guinness World Records Museum

Guinnes World of Records Museum Kopenhagen

Wereldwijd bestaan er zes musea van het de bekende Guinnes World Records Book dat ieder jaar wordt uitgegeven met daarin een collectie van internationaal erkende records. In Kopenhagen centrum bevindt zich het enige Guinness World Records Museum van Europa. Op onze tweede dag in de Deense hoofdstad was het in de ochtend minder weer dus we besloten last-minute om nog kort even een binnenactiviteit te doen.

 

In dit museum ervaren we aan de hand van displays, interactieve games en tentoonstellingen de gekste wereldwijde records. Bijzonder verheffend is het niet, maar wij vinden het wel geinig. Het is net even allemaal wat luchtiger dan een gemiddeld museum en voor een korte stop van 1,5 uur vinden wij het prima vermaak. De records zijn allemaal netjes gecategoriseerd waardoor er toch lijn in de tentoonstelling zit. 

 

Ook kregen wij voor een sterk gereduceerd tarief toegang tot een aangrenzend spookhuis genaamd ‘’The Mistic Exploratorie’’. Het huis bevat een looproute en je kunt op een elektrische stoel plaatsnemen. Wie wil dat nu niet? Deze attractie die zou moeten doorgaan voor een horrorhuis stelt weinig voor.  


Tivoli in Halloween stijl

Tivoli in Halloween stijl

Tivoli is absoluut één van de topactiviteiten die Kopenhagen te bieden heeft. Het pretpark is geopend in 1843 en is daarmee één van de oudste pretparken ter wereld. Wat Tivoli extra uniek maakt is de centrale ligging, middenin de binnenstad wordt de skyline ineens gedomineerd door achtbanen en een hoge zweefmolen. We kopen voor 245 kronen per persoon een unlimited ride pas waarbij we onbeperkt toegang krijgen tot alle attracties. Dit is namelijk niet standaard inbegrepen. Daarnaast kun je ook voor 135 kronen alleen een entreeticket komen dat je toegang geeft tot het park, maar dan moet je per attractie 30 tot 60 kroon betalen om er in te mogen.

 

Sowieso houdt Tivoli toch een beetje het midden tussen een pretpark en een kermis. Het is klein, maar toch zijn de attracties van prima kwaliteit. De attracties zijn uiteenlopend van aard dus voor jong en oud is er genoeg te beleven. De echte achtbaan freaks zullen desondanks met één heftige achtbaan en twee meer familie-achtbanen minder aan hun trekken komen. Max is in 8 unieke attracties geweest en Tessa in 6, waarbij we het geld van de Turpas er er net wel/niet uit hebben gehaald.

Tivoli is tijdens een aantal seizoenen sterk gethematiseerd zoals rond Kerst, maar ook eind oktober wanneer wij er zijn. Het park is volledig in een Halloween jasje gestoken. Wij zijn er van 16:00 tot 21:00 uur en zeker in het donker krijgt Tivoli met al haar lichtjes en Halloween decoratie iets magisch.


Fietsstad Kopenhagen

Kopenhagen is de ultieme fietsstad

Als wij als Nederlanders ergens lezen dat een buitenlandse stad bekendstaat als een echte fietsstad dan zijn wij daar niet snel van onder de indruk, is Nederland immers niet het ultieme fietsland? Think again! Kopenhagen brengt het begrip fietsstad naar een heel ander level. Waar de Nederlandse fietspaden toch meestal gedomineerd worden door groepjes scholieren, wordt de fiets in Kopenhagen als vervoersmiddel nog serieuzer genomen. 

 

Van zakenlui met sportieve fietsen tot elektrische bakfietsen, je ziet hier alles voorbijkomen. De gemene deler is dat de meeste fietsers met de snelheid van het licht voorbij razen. Dat kan hier ook goed want de fietspaden zijn breed, het parcours is vlak en men fietst over het algemeen met sportieve (veelal ook elektrisch aangedreven) fietsen waar je snel mee vooruit kunt. 

 

De fiets is een zeer populair vervoersmiddel in Kopenhagen, uit alle hoeken en gaten zie je groepen fietsers voorbij komen. Kortom, de ideale stad dus om een fiets te huren en al fietsend allerlei hotspots te verkennen. 

Fiets gehuurd via Baja Bikes

Wij krijgen via Baja Bikes de mogelijkheid om met de fiets de stad te ontdekken. Baja Bikes is een betrouwbaar Nederlands reisbedrijf dat over de hele wereld fietsverhuur en fietstours met gids aanbiedt. Kopenhagen is fietsvriendelijk en daarom is het ook geen issue om hierin mee te gaan. Allereerst zijn de fietspaden overal breed en duidelijk afgebakend, dit geeft automatisch al een veilig gevoel. Daarnaast sluit je als fietser automatisch aan bij een bestaande groep fietsers, zo wordt je letterlijk en figuurlijk opgenomen in het drukke verkeer. Bijkomend voordeel is dat je precies weet waar en hoe je moet fietsen, je hoeft simpelweg alleen de vele fietsers voor je te volgen.

 

Kopenhagen stimuleert het gebruik van de fiets en daarom zijn e-steps sinds kort ook verboden in het centrum. Een fiets huren is dus met recht de beste optie. We halen onze fietsen op bij een lokale fietsenwinkel waarna ons fietsavontuur kan beginnen! We willen de fietsen gebruiken om o.a. de wat verder gelegen leuke plekjes in de stad te verkennen die lopend minder makkelijk te bereiken zijn.


Nyboder Kopenhagen

Nyboder

De eerste bestemming zijn de Nyboder huizen die in opdracht van koning Christian IV in 1631 gebouwd zijn om de Deense marine en hun families te huisvesten. Vanaf het begin was dit een bevoorrecht gebied om in te wonen.

 

Nyboder had een privéziekenhuis, privéscholen en een eigen politiemacht. In ruil voor deze privileges waren alle mannelijke bewoners verplicht om gedurende een periode van maximaal 20 jaar militaire dienst te verrichten. Tegenwoordig zijn deze krappe huisjes voorzien van een markante gele kleur (vroeger waren ze rood en wit) en worden ze nog steeds bewoond door militairen en sinds 2006 ook door gewone burgers.

 

Het is een gek idee dat deze woningen nu nog steeds gebruikt worden. Het lijken namelijk net Efteling huisjes. Toch is er in de loop der jaren wel degelijk onderhoud gepleegd. Zo zien we duidelijk dat de ramen niet meer origineel zijn en dat de huizen nu voorzien zijn van dubbel glas. 

Kastellet vesting en Gefion fontein

Kastellet huisvest een militair terrein, een molen, gevangenis, museum, kerk en een park langs de kade waar veel Kopenhagenaars graag een wandeling maken. Het complex is eigendom van het Deense Ministerie van Defensie.

De bouw van deze vesting startte in 1626 in opdracht van Christiaan IV om zo de noordelijke kant van de stad beschermen.

Wij lopen deze vijfhoek binnen een half uurtje rond waarbij de gelegerde kanonnen op de strategische plekken nog herinneren aan de diverse belegeringen die deze verdedigingsmuur in de loop der eeuwen te verduren heeft gekregen. Grenzend aan dit vestingwerk bevindt zich de Fontein van Gefjon. Deze enorme fontein uit 1908 bevat een groep dierenfiguren die worden voortgedreven door de Noorse godin Gefjon. Deze spectaculaire fontein is vanwege haar afmetingen en mythische uitstraling een bezienswaardigheid die we niet snel zullen vergeten.

Gefion fontein Kopenhagen
Molen Kastellet Kopenhagen

Christianshavn

Christianhavn

Na ons bezoek aan de Kastellet vesting, fietsen we de brug over naar Christianshavn, een wijk bestaande uit talrijke eilandjes die begin 17e eeuw gebouwd zijn. Destijds was dit nog gewoon moerasgebied. De Deense koning gaf hier opdracht voor en schakelde voor deze klus Hollandse bouwmeesters in. Het is een sfeervolle wijk vol met grachten en bruggetjes, tel daar de vele fietsers bij op en het lijkt net alsof je in Amsterdam bent. In Christianshavn bevindt zich ook de Vrijstad Christiania, een zelfverklaard semi-onafhankelijk ministaatje. Opgericht door een groep hippies in 1970 en sindsdien bewoond door kunstenaars en hippies. Het staat er vol met zelfgebouwde huizen, biologische eettentjes en kunstgaleries.


Escape Tour Kopenhagen

We gebruiken de fiets echter ook voor een ander specifiek doel: om de Escape Tour te spelen. Dit is een citygame die je via een app speelt. Het werkt zo: de Escape Tour app bezit een kaart van de stad waarin staat naar welke locaties je moet gaan. Bij alle locaties krijgen we uiteenlopende vragen of opdrachten om uit te voeren. Alle opdrachten hebben betrekking op de desbetreffende plek in Kopenhagen. Bij elk goed antwoord krijgen we een nieuwe aanwijzing in de vorm van een letter die ons moet leiden naar de geheime uitgang van de stad.

Escape Tour Kopenhagen

We zijn fanatiek en het lukt ons ook om binnen de tijd (er staat 2 uur voor) de uitgang te vinden. Met een eindtijd van 1 uur en 48 minuten staan we zelfs op #3 van de all-time Kopenhagen topscorelijst! We spelen de game op onze derde en laatste dag in Kopenhagen wanneer we inmiddels al redelijk bekend zijn met de stad, dat heeft ons zeker geholpen. De Escape Tour kun je prima lopend doen, maar nog beter is het misschien wel om het spel te spelen met de fiets. Hierdoor konden we snel van locatie naar locatie toe, dit werkte perfect. Immers vormt de tijd een belangrijke factor tijdens de Escape Tour.  

De Escape Tour brengt je langs allerlei leuke bekende en minder bekende plekjes in de binnenstad en aan de hand van de storyline en de opdrachten leer je ongemerkt best veel extra’s over de stad. Je wordt ook gedwongen om anders naar de bezienswaardigheden en standbeelden te kijken. Overigens kun je deze leuke citygame inmiddels in onwijs veel verschillende landen spelen, bekijk het spelaanbod hier


Conclusie Kopenhagen

De veelzijdige stad Kopenhagen biedt voor ieder wat wils: kronkelende straatjes in de oude binnenstad, prachtige koninklijke paleizen, sfeervolle terrassen, hippe winkeltjes en leuke familie-attracties in de vorm van Tivoli en het Guinness World Records Musuem. Wij hebben Kopenhagen leren kennen als een ruimtelijke, moderne en schone stad. Ja het is prijzig, maar je krijgt er veel voor terug. De fietscultuur blijft ons misschien wel het meest bij, het was een toffe ervaring om deze fietsstad in stijl op de fiets te verkennen.  

4 sterren

 Kopenhagen is een schone stad waar veel nieuwe elektrische auto’s rijden, bijvoorbeeld als deelauto of als taxi. Hierdoor ruik je ook geen vieze brandstoflucht. We hebben bovendien geen scooter gezien, hier fietsten de bewoners. Dit zorgt ervoor dat de lucht relatief schoon is. Bovendien is het ook lekker stil. 

 De stad is prettig ruimtelijk opgezet. De wegen zijn breed, het landschap is vlak en er zijn weinig hoge gebouwen. Daardoor heb je altijd wel ver zicht wat eigenlijk best uniek is in een drukke hoofdstad.

 Met Tivoli beschikt Kopenhagen over een bijzonder historisch pretpark met een uitzonderlijke locatie zo middenin het centrum.  

 Vanuit Nederland gunstig gelegen. Het is slechts een uurtje vliegen en met de auto is de stad ook nog aan te rijden indien je langer in Denenmarken wilt verblijven.

 

⁠ ⁠⁠⁠Kopenhagen is een dure stad. Sowieso is een andere valuta altijd even schakelen. De Deense Kroon laat zich ook niet makkelijk omrekenen tot de euro (€1 = 0,14 Deense Kroon).

 

TIP: Kopenhagen is dé ultieme fietsstad dus wij zouden iedereen aanraden om hier een fiets te huren en zo de stad te ontdekken. Dit kun je uitstekend combineren met het spelen van de Escape Tour. 


Foto's Kopenhagen

Bekijk hier ons fotoalbum van Kopenhagen. Gebruik van foto's is toegestaan mits netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem alsjeblieft contact met ons op.