Vakanties naar Spanje & Canarische Eilanden

Spanje vakantie
Spaanse vlag

Barcelona + Costa Brava | 19 juli - 29 juli 2011

Spaanse vlag

Blanes | Zomer 2012 (Tessa)

Spaanse vlag

Malaga | 22 augustus - 29 augustus 2020 (Tessa)

Spaanse vlag

Tenerife | 1 november - 6 november 2020

Spaanse vlag

Gran Canaria | 13 mei - 20 mei 2023

Spaanse vlag

Girona (F1 Grand Prix) | 31 mei - 7 juni 2023 (Tessa)


Kaart van Spanje

Hoewel Spanje voor veel Nederlanders een traditioneel vakantieland is, brengen wij onze (zomer)vakanties niet overmatig door aan de Spaanse kust. We zijn fan van de Middellandse Zee, maar Spanje heeft in deze regio flinke concurrentie van andere Zuid-Europese landen zoals Portugal, Italië, Kroatië, Griekenland en Turkije.

 

Dit betekent echter niet dat wij geen warme gevoelens koesteren bij dit Mediterraanse land, sterker nog onze allereerste vakantie vond plaats aan de Costa Brava. In de zomer van 2011 verbleven we als tieners met Tessa haar familie 10 dagen op de Spaanse camping van waar we ook één dagtrip ondernamen naar Barcelona. In de zomer van 2012 is Tessa op feestvakantie geweest naar jongerenoord Blanes.

 

In de zomer van 2020 is Tessa voor onderzoek naar een badplaats vlakbij Malaga geweest. In november 2020 hebben we op uitnodiging van TUI Tenerife ontdekt tijdens een korte maar actieve last-minute vakantie. Dit beviel zo goed dat we in mei 2023 terugkeerden naar de Canarische Eilanden voor een week zonvakantie naar Gran Canaria.


Canarische Eilanden

Wij hebben met veel plezier (korte) vakanties doorgebracht op Tenerife en Gran Canaria. Het is moeilijk om te kunnen beoordelen welk eiland we zouden aanraden. Dit hangt sterk af van de voorkeuren van de persoon die het vraagt. Beide eilanden kennen overeenkomsten, maar ook zeker verschillen. Wij beschrijven op deze pagina de belangrijkste kenmerken per eiland.


Weekje zonvakantie naar Gran Canaria

Tenerife was zo'n onverwachts groot succes dat we zeker wisten dat we nog meer wilden zien van de Canarische Eilanden. Uiteraard is Gran Canaria dan de logische volgende in het rijtje. Gran Canaria en Tenerife zijn de grootste eilanden qua afmetingen en bewoners. We hebben één week doorgebracht op het zonnige eiland waarbij we 3 dagen een auto hadden gehuurd om het eiland te verkennen. De overige dagen hebben we lekker genoten van zon, zee en strand. We verbleven op een heerlijk resort in Playa del Inglés in de toeristische Maspalomas regio in het zuiden van het eiland. Onze aankomstdag viel samen met de grote optocht van de Gay Pride Maspalomas en omdat TUI met een bus meereed wilde Tessa graag haar werkgever spotten. Na deze bijzondere ervaring en een dagje relaxen werd het tijd om de volgende dagen de natuur en cultuur van Gran Canaria te ontdekken met onze huurauto. 

Dag 1 met de auto: bergachtige midden van het eiland

Kronkelende wegen bracht ons naar de start van de korte hike naar de voet van Roque Nublo, de 67 meter hoge monoliet en icoon van het eiland. Hier in de buurt stopten we tevens bij diverse mooie uitzichtpunten, waaronder Pico de Las Nieves. Dit is het hoogste punt van het eiland waarvandaan we in de verte de El Teide vulkaan op Tenerife boven de wolken zagen uitsteken. 

Dag 2 met de auto: Las Palmas, Botanische Tuin en Pico de Bandama

De volgende dag bezochten we met Las Palmas de Gran Canaria de hoofdstad van het eiland. We struinden door de mooie historische wijk Vegueta. Hoogtepunt was Plaza Santa Ana, het centrale plein waar o.a. de gelijknamige kerk aan gelegen is. Santa Ana is de absolute eyecatcher van de stad. We combineerden deze dagtocht naar Las Palmas met de botanische tuin en Pico de Bandama. Laatstgenoemde is een steile heuvel van waar je geweldig uitzicht hebt op de enorme krater ''Caldera de Bandama''.  

 

Dag 3 met de auto: Barranco de Las Vacas en Agüimes

In een onopvallend ravijn zit een prachtige mini canyon verstopt met de naam Barranco de Las Vacas. Deze ''geheime bezienswaardigheid'' wint in rap tempo aan bekendheid vanwege de Instagram waardige plaatjes die je hier goed kunt maken. Ook wij namen onze tijd om deze bijzondere roodkleurige kloof te bewonderen. Hier vlakbij ligt het pittoreske dorpje Agüimes waar we een korte stop maakten en doorheen liepen.

 

Een andere highlight waar we vanaf ons resort naartoe konden lopen is Dunas de Maspalomas. Dit is een natuurgebied dat bestaat uit enorme duinen in het uiterste zuiden van het eiland. Het gebied van 404 hectare groot heeft sinds 1987 de status van natuurreservaat. Wij waren bij de duinen tijdens zonsondergang wanneer het warme zonlicht de duinen mooi verlicht. Tenerife staat vanwege o.a. de El Teide vulkaan bekend om haar ruige landschap, maar Gran Canaria kent met ook veel indrukwekkende landschappen die zeker de moeite waren om te bezoeken. 


Hiken op vulkanisch Tenerife

Op uitnodiging van TUI Nederland zijn wij begin november 2020 op een 6-daagse last-minute vakantie naar Tenerife geweest. Het was een korte, maar intensieve tijd op het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Immers wilden wij het maximale halen uit onze periode hier. Daarom huurden wij een auto en hebben we tijdens ons verblijf het volledige eiland rondgereden. Natuurlijk staat Tenerife bekend om de vele toeristen die afkomen op het zonnige klimaat waar je ook in de winter van kunt genieten. Wij hebben het eiland echter ook van een andere kant leren kennen. Zo zijn wij positief verrast door de verschillende landschappen die dit relatief kleine eiland bezit.

 

Vulkanisch maanlandschap, een groen natuurpark, diepe kloven en indrukwekkende rotskliffen; Tenerife bezit het allemaal. Wij hebben een aantal geweldige hikes gedaan door interessant vulkanisch gebied, namelijk in het El Teide National Park en door de oude lavastromen van de Chinyero vulkaan. Zowel letterlijk als figuurlijk was de beklimming met de kabelbaan  naar de top van de 3.718 meter hoge El Teide vulkaan het hoogtepunt. Vanaf hier hadden wij zicht op de enorme krater waarbij we in de verte ook Gran Canaria zagen liggen. Het reisadvies voor de Canarische Eilanden was een paar dagen voor ons vertrek op geel gezet, maar desondanks was het er nog zeer rustig vanwege de corona pandemie. We hebben genoten van de geweldige uiteenlopende natuur van Tenerife en we raden iedereen aan om een vakantie naar Tenerife (ook) actief in te steken. Het is een echt wandeleiland met routes door aansprekende locaties.  


Voor onderzoek naar badplaats vlakbij Malaga

Tessa is eind augustus ruim een week met haar vriendin Celeste naar een badplaats vlakbij Malaga geweest om daar op verzoek van de eigenaar te onderzoeken hoe een Nederlands vakantieresort zich kan verbeteren en moderniseren op meerdere vlakken. Tessa bezit vanwege haar studie (Master of Science Leisure and Tourism Studies) en werkachtergrond (Yield bij TUI) immers veel kennis over de leisure branche. Vakantie Costa Brava inclusief dagtrip Barcelona

Op de Spaanse camping

Vanwege het alleen vliegen was het vanaf Rotterdam Airport al een opwindende vakantie. Voor het eerst samen op vakantie gaan is een mooie test waarvoor we netjes geslaagd zijn. Op de grote en internationale camping El Delfin Verde was het vooral relaxen en lezen in de tuin van ons vakantiehuisje ''Once Pinos'' waar ik in de woonkamer op een bank/bed sliep. Verder hoefden we onszelf met een groot buitenzwembad, een uitgestrekt zandstrand, goede horecagelegenheden, een gamehall, een club en tal van sportfaciliteiten ook niet te vervelen. Wat dat betreft voelde de camping als een apart kustdorpje. 

Stadiontour FC Barcelona

Hoogtepunt van de vakantie was zonder twijfel de dagtrip naar Barcelona. Dankzij de Hop-On-Hop-Off bus komen we o.a. langs Camp Nou, het Olympisch Stadion, El Cap, het Columbus Monument, La Sagrada Familia en de  Montjuïc heuvel. Hoewel één dag natuurlijk te weinig is om Barcelona te ontdekken, kunnen we wel zeggen dat we Barcelona hebben leren kennen als de ideale stedentrip: een fantastisch stad met veel bezienswaardigheden en een gezellige sfeer met een eigen (Catalaans) onderscheidend karakter. Als voetbalfan mocht ook een bezoek aan Camp Nou absoluut niet ontbreken. De legendarische voetbalclub is één van de toeristische trekpleisters. De Camp Nou Experience tour door deze voetbaltempel heeft indruk gemaakt. 

Barcelona

5 sterren

Costa Brava

Drie sterren