1-jarig trouwjubileum vieren in romantisch Parijs

Romantisch weekend Parijs

 6 juli - 9 juli 2023

Franse vlag

2e & 10e arrondissement | Parijs | Frankrijk

Bed icoon

Hôtel Provinces Opéra

Trein icoon

Thalys

Op 7 juli 2023 zijn wij alweer één jaar getrouwd en waar kun je deze mijlpaal beter vieren dan in de stad van de liefde? We zijn allebei al meerdere keren in Parijs geweest, maar nog nooit samen. Ons eerste trouwjubileum is daarom de perfecte aanleiding om daar verandering in aan te brengen. Zodoende genieten we van een lang romantisch weekend in hartje Parijs.


Onzekerheid door rellen

Op 27 juni werd de 17-jarige Nahel in een Parijse banlieu doodgeschoten door een motoragent waarna er een week lang hevige rellen ontstonden in diverse Franse steden. Daarom was het nog even de vraag of we überhaupt zouden gaan en zo ja, in welke toestand Parijs zou verkeren. Berichten over confrontaties met de ME, plunderingen en metro’s die ’s avonds niet meer rijden, gaven niet echt een rooskleurig beeld voor een romantisch weekend Parijs. Gelukkig koelde de verhitte situatie af en keerde voor ons net op tijd de rust terug in de stad waardoor we gewoon konden gaan. We hebben ook nauwelijks iets gemerkt van de recente onrust.  


Station Gare du Nord

Met de trein naar Parijs

Op donderdagmiddag 17:00 uur stappen we op Rotterdam Centraal in de Thalys. We hebben eerdere treinreizen gemaakt door Midden-Europa en naar Londen. Ook naar Parijs bevalt deze reisvorm. We vertrekken netjes op tijd, zitten comfortabel en zien het landschap langzaam veranderen. Na ongeveer 2,5 uur arriveren we begin van de avond bij Paris-Nord (ook bekend als Gare du Nord, zie foto). We verblijven in een hotel op de grens van het 10e en 2e arrondissement (ten noorden van de Seine) dus we moeten nog een kwartiertje met de koffers lopen. Onderweg komen we langs allerlei drukke terrasjes waar de sterke cafécultuur direct zichtbaar wordt. 


Avondwandeling langs de Seine

Avondwandeling langs de Seine

Zelf eten we bij een klein Mexicaans restaurantje waarna we op de openingsavond graag even de benen willen strekken. We lopen naar de Seine waarbij we onderweg het enorme Louis Vuitton beeld zien van een vrouw die schildert op het gebouw tegenover de straat. Het straatbeeld in Parijs blijft altijd een mix van fraaie architectuur en reclame voor exclusieve modemerken. Bij Ponte Neuf zien we in de verte om 23:00 uur de lichtshow van de Eiffeltoren die elke avond vanaf 22:00 uur klokslag op het hele uur begint en vijf minuten duurt. We lopen een stukje langs de Seine waar de kade is veranderd in een openbare hang hotspot voor de jeugd.

 

Via het Louvre lopen we terug naar het hotel en hebben zo een lekker voorproefje van Parijs gehad. We zijn op de aankomstavond meteen ondergedompeld in de Franse hoofdstad.   


Sacre-Coeur bezoeken

Magie van Montmartre

Na ons ontbijt stappen we in de metro noordwaarts richting Montmartre. Deze iconische wijk staat bekend om zijn bohemien sfeer en kunstzinnigheid. Het is gelegen op een heuvel in het 18e arrondissement van de stad en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De naam Montmartre komt van "Mons Martis", wat "berg van Mars" betekent, verwijzend naar de Romeinse tempel die ooit op de heuvel heeft gestaan. Tijdens de 19e en 20e eeuw groeide Montmartre uit tot de wijk die het nu is toen veel kunstenaars, schrijvers en intellectuelen zich hier vestigden. Beroemde kunstenaars zoals Pablo Picasso en Vincent van Gogh werkten en woonden hier. 

Sacré-Cœur: de trots van Montmartre

Sacré-Cœur bezoeken
Sacré-Cœur van beneden

Hoewel we er los van elkaar al geweest zijn, is de aantrekkingskracht van Montmartre groot genoeg om hier samen nog een keer naartoe te gaan. Het blijft een magisch moment om de Sacré-Coeur te zien opdoemen vanaf de heuvel. We kiezen ervoor om wandelend omhoog te gaan i.p.v. met de nabijgelegen kabelbaan. Deze prachtige basiliek biedt ook nog eens een panoramisch uitzicht over de stad waardoor het een mega populaire toeristische attractie geworden is. Hier moet je een beetje doorheen proberen te kijken. 

De Basilique du Sacré-Cœur de Montmartre (volledige naam) is een katholieke kerk en vormt een mix van romaanse en Byzantijnse architectuur. Het werd gebouwd als een nationaal monument ter ere van de Franse slachtoffers van de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 waarbij ook Parijs maandenlang werd belegerd. Dit resulteerde onder leiding van kanselier Otto von Bismarck in een overwinning voor Pruisen waardoor Frankrijk de belangrijke regio Elzas-Lotharingen aan Duitsland moest afstaan. De vernederende nederlaag van Frankrijk in de oorlog en het verlies van Elzas-Lotharingen droegen bij aan de spanningen die uiteindelijk leidden tot de Eerste Wereldoorlog. Dit maakt het moment van voltooiing van de Sacré-Cœur in 1914 extra pikant, omdat de Eerste Wereldoorlog dat jaar uitbreekt. 

We gaan gratis de kerk in waar vreemd genoeg officieel geen foto’s genomen mogen worden (iedereen doet dit wel). Van het interieur springt de indrukwekkende mozaïek van Jezus, bekend als "Christus in Majesteit", aan de binnenkant van de koepel het meest in het oog. Vooraf hadden we het plan om voor € 6 de koepel te beklimmen, maar Tessa besluit haar benen te sparen voor de rest van het weekend. Een slimme keuze! Dit scheelt weer 237 treden, die bewaren we voor een andere keer. 

Christus in Majesteit sacre-coeur

Place du Tetre

Place du Tetre

Achter de Sacre-Couer bevindt zich het bekende plein Place du Tetre. Hier bieden veel  kunstenaars hun schilderijen aan. Ook zie je toeristen poseren die geportretteerd worden. Het plein wordt omgeven door drukke terrasjes en aangekleed door bomen. Het is een zeer levendige plek met een bijzondere sfeer. Bij Max komen er herinneringen naar boven toen hij in 2012 met zijn familie in een restaurant uit eten ging bij het Place du Tetre.

Place du Tetre

Le mur des je t’aime

Onderweg van Place du Tetre naar Le Moulin Rouge lopen we langs Le mur des je t’aime, oftewel de ''liefdesmuur''. Het is een vredig pleintje met bomen en een aantal bankjes. De toeristen verzamelen zich bij de muur om de liefdesverklaring ''ik houd van je'' in de eigen taal op de muur te zoeken. Dit kan wat tijd in beslag nemen, want het staat er in 250 talen!

De één vindt het een ordinaire toeristenfuik, de ander ziet dit als de volgende romantische highlight in de ''Stad van de Liefde''. Eigenlijk klopt het allebei. Loop er vooral even langs en oordeel zelf. 

Le mur des je t’aime

The Moulin Rouge

The Moulin Rouge

Op 10 minuten lopen van Place du Tetre komen we aan bij een volgende highlight van Montmartre: Le Moulin Rouge. De Moulin Rouge is de wereldberoemde vroegere Parijse nachtclub met de iconische rode molen op het dak (vandaar de naam ''Moulin Rouge''). De nachtclub werd in 1889 opgericht en was het symbool van de toentertijd populaire Boheemse extravagante levensstijl die in trek was bij de vele kunstenaars in de stad. Vroeger was Moulin Rouge een roemruchte nachtclub. Tegenwoordig is het een populair revuetheater met dagelijks één dinershow en twee avondshows. De Moulin Rouge heeft voor veel boeken, films en liedjes als inspiratiebron gediend en is daarom ook bij het grote publiek bekend.


Mooie pleinen in Parijs

Place de la Bastille

Van de noordelijke wijk Montmartre nemen we de metro naar het oosten van Parijs om twee pleinen te bezichtigen: Place de la Bastille en Place des Vosges. Eerstgenoemde was het decor van de start van de Fanse Revolutie toen in 1789 hier de Bastille gevangenis werd bestormd door revolutionairen. Place de la Bastille is tegenwoordig een druk verkeersplein waar in het midden een herdenkingszuil (genaamd Colonne de Juillet) staat voor de slachtoffers van één van de vele opstanden die volgden in de jaren na de Revolutie. 

Place des Vosges

Via de Place de la Bastille lopen we door naar het nabijgelegen Place des Vosges. Dit is het oudste plein dat je kunt vinden in Parijs en is omgeven door sierlijke bogen. Place des Vosges gaat terug tot 1604 toen koning Hendrik IV hier een koninklijk paviljoen liet bouwen. Zeven jaar later werd dit paviljoen voltooid en kreeg het de naam Place Royale. Zijn opvolger liet een standbeeld van zichzelf plaatsen en ging verder met de bouw van het plein. 

Colonne de Juillet zuil

Tot op de dag van vandaag ziet Place des Vosges er nog steeds hetzelfde uit als in de 17e eeuw, inclusief de rondom gelegen huizen. Het plein is een prettige plek om even de stadsdrukte te ontzeilen. Al vanaf de 16e eeuw is dit de verzamelplaats van de adel, verliefde stelletjes, artiesten en kunstenaars die in de smalle straatjes van deze wijk inspiratie voor hun creativiteit zochten. Zo woonde Victor Hugo, de auteur van onder andere ‘Les Misérables’ en ‘De klokkenluider van de Notre-Dame’, van 1832 tot 1848 aan dit plein.


Eiffeltoren

Eiffeltoren

Parijs kent velen iconen, maar zonder twijfel is de Eiffeltoren toch wel hét symbool van stad geworden. Gebouwd ter ere van de wereldtentoonstelling in 1889 in Parijs ontstond het idee om imposante constructies te bouwen die representatief zouden staan voor de industriële eeuw waarin men zich bevond. Het was Gustave Eiffel die het ontwerp financierde en tot uitvoering bracht. Het resultaat was zo imponerend dat de Eiffeltoren mocht blijven staan. Wat meehielp was dat het gebouw ook waardevol bleek te zijn voor communicatiedoeleinden.

 

De Eiffeltoren trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Het is één van de meest bezochte monumenten ter wereld en een symbool van romantiek, kunst en geschiedenis. De Eiffeltoren staat aan de linkeroever van de rivier de Seine, in het 7e arrondissement van de stad. De Eiffeltoren is gemaakt van smeedijzer, een materiaal dat bestand is tegen weersomstandigheden en metaalmoeheid. De toren is (zonder televisieantennes) 312 meter hoog en was vanaf de bouw tot 1930 het hoogste gebouw ter wereld.

Eiffeltoren beste fotoplek

 

Beste fotolocaties Eiffeltoren

We zijn beiden als kind al eens de Eiffeltoren op geweest, dus we besluiten om hier nu geen prioriteit aan te geven. Dit betekent echter niet dat we samen deze romantische bezienswaardigheid links laten liggen. Als eerste uitkijkpunt gaan we naar Palais de Chaillot, een mega toeristisch plein dat bekendstaat als plek met het beste uitzicht op de Eiffeltoren. Dit valt echter vies tegen, want er staan hekken op het plein. Het is hier super toeristisch zonder dat het op dit moment een geweldig uitzicht kan bieden.

 

Gelukkig hebben we ons huiswerk gedaan en weten we nog een goed straatje waar we de Eiffeltoren wel rustig en grotendeels vrij kunnen fotograferen. Het betreft de voor auto’s doodlopende straat ‘’Av. de Camoens’’. Dit blijkt inderdaad een uitstekende fotolocatie te zijn om te poseren met de Eiffeltoren op de achtergrond. We nemen alle tijd om de foto’s te maken die we willen maken. 

Eiffeltoren

Hierna lopen we langs de kade van de Seine richting de Pont d'Iéna, de toegangsbrug naar de Eiffeltoren. Onderweg maken we uiteraard nog wat meer foto’s. Het is opvallend hoe de gekte rondom het maken van foto’s op de brug is losgebarsten. Het is een drukke verkeersader van de stad waar veel auto’s met flinke snelheid in twee richtingen rijden, maar dit houdt toeristen, verkopers en straatfotografen allerminst tegen om midden op de weg rustig foto’s te maken terwijl het verkeer in alle hevigheid toeterend voorbij rijdt. 

Tuinen bij de Eiffeltoren

Eenmaal aangekomen bij de voet van de Eiffeltoren blijkt dat het gebied eromheen flink is veranderd t.o.v. toen wij hier eerder los van elkaar kwamen. Zo is het nu niet meer mogelijk om onder de Eiffeltoren te lopen, maar is dit helemaal afgezet en alleen toegankelijk voor bezoekers van de Eiffeltoren die een kaartje hebben om naar boven te gaan. Dit schijnt een anti-terrorisme veiligheidsmaatregel te zijn. Niet onbegrijpelijk, maar wel jammer natuurlijk. Het doet immers wel een beetje afbreuk aan de omgeving en het aanzicht. Het helpt ook niet dat het plein is omgeven door tijdelijke bouwhekken en dat de normaal zo mooie grasvelden dor en droog zijn geworden.


Eiffeltoren


Verderop is echter nog wel een stukje grasveld opengesteld waar mensen kunnen genieten van het uitzicht op de Eiffeltoren. Dat komt goed uit, want we hebben speciaal ons kleedje hiervoor meegenomen. 

 

Terwijl we liggend in het gras de Eiffeltoren bewonderen komt bij Max ineens de gedachte op dat het niet eens zoveel scheelde of de trots van Frankrijk zou er niet meer staan. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gaf Hitler in 1944 aan generaal Von Choltitz het bevel om de Eiffeltoren en een aantal andere beroemde monumenten in Parijs te vernietigen. Dat bevel is nooit uitgevoerd, waardoor Von Choltitz ook bekend is geworden als de ‘redder van Parijs’.

 

Nadat we een uurtje hebben uitgerust verlaten we de tuinen van de Eiffeltoren (Jardin de la Tour Eiffel) om gezellig bij het Italiaans restaurant La Bocca in het levendige 2e arrondissement te eten. 


Op pad met de Tootbus

Tootbus

Ter afwisseling van twee dagen met de metro reizen, willen we ook een dag vanuit de toeristische hop-on-hop-off bus de binnenstad bewonderen. Er zijn twee aanbieders: The Big Bus en de Tootbus. Wij kiezen voor de Tootbus die als enige aanbieder in Europa met 100% elektrische bussen rijdt en duidelijk herkenbaar is aan de Franse vlag op de bus. Er is slechts één buslijn die overdag rijdt en die stopt bij 11 punten in de binnenstad. Voordeel van één niet al te lange route is dat de bus vaak rijdt en in de praktijk hebben we nooit langer dan 5 minuten hoeven te wachten. Hier hebben we in het verleden in andere steden (o.a. Rome en Milaan) wel andere ervaringen mee… 

 

Het weer is zonnig met 32 graden dus we zitten lekker met een zonnebril en petje/hoedje op in de wind terwijl we langs de verschillende bezienswaardigheden rijden en via de audio informatie horen over de stad. Toegegeven, het is mega toeristisch maar ook comfortabel en voor één dagje is het leuk om zo de stad te ontdekken. 

Opera Garnier Parijs


Opéra Garnier

De dichtstbijzijnde Tootbus halte waar we opstappen is Opéra Garnier. Dit prachtige operahuis werd in 1875 voltooid en is gebouwd in opdracht van Napoleon III. De gevel van de opera is rijkelijk versierd met zuilen, kroonlijsten, bogen, klassieke beeldhouwwerken en vele andere details. Tegenwoordig vinden in Opéra Garnier voornamelijk balletvoorstellingen plaats. Opera’s worden sinds 1989 enkel nog opgevoerd in de Opéra Bastille die nieuwer en groter is. 

Louvre plein

Louvre

Het Louvre is de eerste halte waar we uitstappen. Dit gigantische museum uit 1793 is het drukst bezochte kunstmuseum ter wereld. Hier vind je 35.000 kunstwerken waarvan de Mona Lisa de bekendste is. De collecties variëren grofweg van de Egyptische oudheid tot 1850. We hebben nog overwogen om naar binnen te gaan, maar als je het goed wilt zien dan ben je minimaal een volle dag kwijt en die wilden we op onze eerste trip naar Parijs liever besteden aan het verkennen van de stad. Uiteraard lopen we over het mooie plein met de beroemde glazen piramide. 

Louvre Piramide
Louvre

Sainte-Chapelle

De Tootbus brengt ons hierna naar Île de la Cité, het grootste van de twee overgebleven Parijse eilanden in de Seine. We rijden eerst langs Sainte-Chapelle, dit is de voormalige hofkapel van het vroegere stadspaleis van Lodewijk IX. De kapel is het enige volledig overgebleven bouwwerk van het oude koninklijke paleis. Deze kerk geniet bekendheid vanwege de hoge kleurrijke glas in lood ramen. 

Hofkasteel Sainte-Chapelle
Hofkasteel Sainte-Chapelle

Notre-Dame

Op nog geen 500 meter van de Sainte-Chappelle ligt op hetzelfde eiland met de Notre-Dame een nog veel bekendere kerk. Deze wereldberoemde kathedraal werd in 1163 gebouwd om 180 jaar later in 1345 te worden opgeleverd. De kathedraal is 130 meter lang, 69 meter breed en het gewelf is 35 meter hoog. De torens zijn 69 meter hoog. De kathedraal biedt plaats aan 9000 mensen. Van oudsher is de Notre-Dame het centrale punt van Parijs en daarom worden alle afstanden vanuit Parijs vanaf dit punt berekend.

Notre-Dame

Op 15 april 2019 brak er een grote brand uit waardoor een gedeelte van het interieur van de Notre-Dame verloren is gegaan. Gelukkig zijn een groot aantal kunstwerken in veiligheid gebracht. De flinke hoogte waarop de brand uitbrak, maakte het voor de brandweer lastig om het vuur snel te blussen. Gedurende de brand ging het dak in vlammen op en het duurde uiteindelijk tot de volgende ochtend voordat de brand onder controle was.

 

De Notre-Dame staat nu nog vol in de steigers, maar lijkt van buiten wel in goede staat te verkeren. Er staat tijdelijk een tribune waar bezoekers plaats kunnen nemen om de kerk boven de bouwcontainers beter te kunnen zien. Vanwege de herstelwerkzaamheden blijft de kathedraal in ieder geval tot 2024 gesloten voor bezoekers.

Pantheon van Parijs

Panthéon van Parijs

Vanaf de Notre-Dame is het een kwartiertje in zuidwaartse richting lopen naar het Panthéon. Het is ontworpen als kerk, maar is later omgebouwd tot tombe waar belangrijke Fransen worden geëerd. De naam en de klassieke bouwstijl doen vermoeden dat het Panthéon een oude bezienswaardigheid is, maar het is eind 18e eeuw in gebruik genomen. Ter vergelijking, het oude Pantheon in Rome stamt uit de 2e eeuw n. Chr. Dit wil echter niet zeggen dat het Franse Panthéon niet indrukwekkend is. Het bouwwerk vertoont veel overeenkomsten met de St Paul's Cathedral in Londen

Naar de filmlocaties van ''Emily in Paris''

Op steenworp afstand van het Panthéon vind je de fictieve woonplek van Emily uit de populaire Netflix-serie ‘’Emily in Paris’’. Deze serie (die in 2023 bestaat uit 3 seizoenen) volgt het verhaal van de Amerikaanse marketeer Emily die voor een werkopdracht een jaar gaat wonen in Parijs en gaat werken voor een deftig Frans marketingbureau. De serie benadrukt de cultuurverschillen tussen Amerikanen en Fransen en trakteert de kijker -niet geheel onbelangrijk- op veel mooie beelden uit Parijs. Het laat romantisch Parijs van zijn beste kant zien en is eigenlijk gewoon één grote promotie voor de stad.

 

Tessa is groot fan en wil dan ook graag het huis van Emily en het nabijgelegen restaurant van onderbuurman Gabriel bekijken. Het restaurant met de rode uitstraling bestaat dus echt en heet ‘’Terra Nera’’. Hoewel we ook een paar andere vrouwen zien die duidelijk zijn afgekomen op deze highlights uit de serie, is er ter plekke geen enkele verwijzing naar gemaakt. Zo wordt het cultuurverschil tussen de USA en Frankrijk ook buiten de serie om nog eens bevestigd.  

Huis van Emily in Paris
Restaurant Emily in Paris bezoeken

Jardin du Luxembourg

Kasteel Jardin du Luxembourg

Vlakbij deze filmlocaties bevindt zich ook Jardin du Luxembourg (waar ook ‘’Emily in Paris’’ scènes worden opgenomen). Jardin du Luxembourg is het bekendste en drukst bezochte stadspark van Parijs met een oppervlakte van 20 hectare. Het fijne park is voorzien van brede lanen, terrassen en een flinke verzameling klassieke standbeelden. De vijver met de naam Grand Bassin vormt het middelpunt van het park. Deze vijver wordt omringd met stoelen die op deze snikhete dag (ook door onszelf) gebruikt worden om in een schaars plekje in de schaduw te zitten. We rusten wat uit terwijl we uitzicht hebben op Palais du Luxembourg. Dit stadspaleis werd gebouwd in 1612 in opdracht van Maria de Medici.

 

Palais du Luxembourg is gebaseerd op het bekende Palazzo Pitti uit haar geboorteplaats Florence. De invloed van Maria de Medici bij de aanleg van Jardin du Luxembourg is nog steeds terug te zien in de hoeveelheid kunst die het park rijk is. In de zomer van 2016 bezochten wij tijdens een stedentrip Florence Palazzo Pitti en de bijbehorende Boboli Gardens. 

Place de la Concorde

Obelisk Parijs

Na een lange stop bij de Notre-Dame, het Panthéon, de filmlocatie van Emily in Paris en Jardin du Luxembourg stappen we weer de Tootbus in die vervolgens een rondje rijdt om Place de la Concorde. Dit achthoekige plein speelde een lugubere rol tijdens de Franse Revolutie. Hier werd de guillotine en een beeld geplaatst dat symbool stond voor vrijheid. Meer dan duizend executies hebben plaatsgevonden op dit plein dat tijdens de revolutie tijdelijk werd omgedoopt tot Place de la Révolution.

 

Ook koning Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie Antoinette moesten er aan geloven. Na de Franse Revolutie werd het een leeg plein tot deze in 1836 werd aangekleed met een obelisk van 23 meter hoog. Deze obelisk werd cadeau gedaan door Mohammed Ali (onderkoning van Egypte) en staat ook wel bekend als één van de drie naalden van Cleopatra. De ‘’Naald van Cleopatra’’ is de naam voor een drietal oud-Egyptische obelisken in Londen, New York en Parijs, die in de 19e eeuw door Egypte aan deze steden werden geschonken. De obelisk in Parijs is ruim 3200 jaar oud en werd gebouwd in opdracht van farao Ramses II. 

 

Aan dit plein is ook het internationale hoofdkantoor van de FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) gevestigd. De FIA organiseert o.a. de Formule 1 en is verantwoordelijk voor de regelgeving van de motorsport. 

Champs-Élysées

Waar we bij Place de la Concorde lekker bleven zitten, stappen we wel uit bij de Champs-Élysées. De laatste etappe van de Franse wielerronde ‘Le Tour de France’ eindigt traditiegetrouw in Parijs op de wereldberoemde Champs-Élysées. We lopen een stukje over deze 1,91 km lange laan die bekendstaat om haar prestigieuze winkels. Zelfs de McDonald's is high class aan de Champs-Élysées. Het is een speciale vestiging met een wit logo en witte huisstijl waar DJ Snake reclame voor maakt. Tja, het hoort allemaal bij deze speciale straat. 

Arc de Triomph

Arc de Triomph bezoeken

Aan het einde van de Champs-Élysées bevindt zich de Arc de Triomphe, de overwinningsboog van Napoleon die niet te missen is midden op de grote rotonde waar maar liefst twaalf straten bij elkaar komen. Het is één van de drukste kruispunten in Parijs die we via de looptunnel oversteken. In 1806 werd begonnen met de bouw van het overwinningsmonument ter ere van de overwinning van Napoleons Franse legers bij de Slag van Austerlitz tegen de Oostenrijkers. Het ontwerp is gebaseerd op triomfbogen uit de Romeinse tijd. De bouw van Arc de Triomphe duurde erg lang. In 1836 werd het monument na een bouwperiode van ruim 30 jaar voltooid. Napoleon stierf in ballingschap in 1821 dus hij heeft het eindresultaat nooit gezien. Vermoedelijk zou hij trots zijn op deze triomfboog met alle namen van de veldslagen die hij heeft gewonnen. Het is met 50 meter de twee na grootste triomfboog ter wereld, alleen die van Pyongyang en Mexico-Stad zijn groter.

 

Onder de Arc de Triomphe bevindt zich ook een eeuwig brandend vuur bij het graf van een onbekende soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Dit brandt om alle gesneuvelde soldaten te herdenken die hebben gestreden in zowel de WOI als WOII.


We hadden het plan om de 287 treden naar boven te nemen om de Arc de Triomphe te beklimmen, maar na zo’n lange dag is onze fysieke batterij leeg aan het raken. We besluiten dit te bewaren voor een volgende keer. We maken nog wat foto’s met onze stabilisator tegenover de Arc de Triomph aan de andere kant van de Champs-Élysées. 

Arc de Triomph
Arc de Triomph


Pont Alexandre III

Parijs kent vele bruggen, maar Pont Alexandre-III is echt de moeite waard om overheen te lopen. Net als de Eiffeltoren is de Pont Alexandre III vlak voor 1900 gebouwd, ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling: een cadeautje van de Russische tsaar Alexander III aan Parijs. De brug is rijkelijk versierd met verschillende kunstwerken, waaronder gouden standbeelden van gevleugelde paarden. 

Ponte Alexander III
Pont Alexander III Parijs

Winkelcentra Printemps & Galerie Lafayette

Galerie Lafayette

We eindigen onze dag met de Tootbus bij de laatste halte waarmee we de route af maken: bij de luxe warenhuizen Printemps en Galerie Lafayette die gevestigd zijn aan de bekende winkelstraat Boulevard Haussmann. We lopen als eerste Printemps binnen en nemen 9 roltrappen om bij het dak te komen. Van de ouders van Tessa kregen we de tip om hier te eten, zij deden dit jaren terug en toen was het een lopend buffet. Inmiddels blijkt dit niet meer te bestaan en is van de rooftop een exclusief restaurant gemaakt waar je van tevoren moet reserveren om dan alsnog in de rij te staan. Never mind, we besluiten gezellig een hapje te eten bij het Hard Rock Café in Parijs (#3 na eerder Innsbruck en Honolulu). Echter niet voordat we eerst nog de Galerie Lafayette binnenlopen om de prachtige koepel en balkons bewonderen. 


Dôme des Invalides: Frans legermuseum

Dôme des Invalides

Op zondagavond vertrekt onze Thalys om 19:30 uur weer richting Rotterdam dus we hebben nog de volledige dag de tijd in Parijs. Het feit wil dat het vandaag het minste weer is dus we hebben een grote binnenactiviteit bedacht voor onze vertrekdag. Vanwege vooral Max zijn interesse in (militaire) geschiedenis en Napoleon bezoeken we Dôme des Invalides. Dit is een voormalig militair complex dat bestaat uit meerdere gebouwen afkomstig uit de 17e en 18e eeuw. Het wordt ook Hôtel des Invalides genoemd, omdat er vroeger gewonde Franse veteranen werden behandeld en ondergebracht. Tegenwoordig is de indrukwekkende graftombe van Napoleon Bonaparte gevestigd onder de grote koepel, de grootste trekpleister van het landgoed. Daarnaast is Dôme des Invalides ook nog eens de thuisbasis van Musée de l’Armée, dit is het nationale militaire museumcomplex van Frankrijk. Kortom genoeg te zien en te beleven dus. 

 

Voor € 15 p.p krijgen we toegang tot de vaste collecties, de kerk die hoort bij de koepel, het graf van Napoleon I, de huidige tijdelijke tentoonstelling, het Musée de l'Ordre de la Libération en het Musée des Plans-Reliefs.

Dôme des Invalides

  • Musée de l'Ordre de la Libération  
    We starten ons bezoek aan Dôme des Invalides bij het museum dat is gewijd aan het herdenken en eren van degenen die betrokken waren bij het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook is er uitgebreid aandacht voor het Vrije Franse Leger dat onder leiding van generaal Charles De Gaulle Frans territorium herovert op het collaborerende Vichy regime. Hier brengen we ongeveer een uurtje door.
  • Verschillende tentoonstellingen over historische oorlogen
    Dit deel van het museum behandelt de militaire geschiedenis van Frankrijk, van de Middeleeuwen tot heden. Het presenteert een uitgebreide collectie wapens, uniformen, schilderijen en andere objecten die een compleet beeld geven van de evolutie van de Franse krijgsmacht. Er zijn speciale vleugels gewijd aan belangrijke periodes en conflicten, zoals de Honderdjarige Oorlog (conflict over de opvolging van de Franse troon 1337-1453), de Napoleontische oorlogen, de Eerste en Tweede Wereldoorlog en koloniale interventies.

    Over de Tweede Wereldoorlog weten we inmiddels al behoorlijk veel, dus we staan vooral stil bij de Eerste Wereldoorlog die zich grotendeels in Noord-Frankrijk afspeelde. Door middel van boeiende animaties zien we hoe de frontlinie gedurende 4 jaar amper verandert terwijl er miljoenen soldaten sterven in de loopgraven. 
Kroning Keizer Napoleon
  • Napoleontische Oorlogen
    De tentoonstellingen over de vele veldtochten van Napoleon zijn verreweg het meest uitgebreid. Hier kunnen we onwijs veel over leren, want er is een vleugel met informatie gewijd aan elk land dat Napoleon met zijn leger is binnengevallen. En dat zijn er nogal wat:

    - Italië: vanaf 1796
    - Oostenrijk: vanaf 1797
    - Egypte: vanaf 1798
    - Pruisen: vanaf 1806
    - Spanje & Portugal: vanaf 1808
    - Nederland: vanaf 1810
    - Rusland: vanaf 1812

    Het is zoveel informatie dat we voornamelijk de hoofdlijnen volgen van de Napoleontische veroveringen en oorlogen. We zien met het schilderij "De kroning van keizer Napoleon’’ bovendien het beroemdste portret van Napoleon. Dit schilderij toont Napoleon en zijn eerste vrouw Joséphine tijdens hun kroning in de Notre-Dame in Parijs op 2 december 1804. Dit schilderij is een kopie, de originele is even verderop te vinden in het Louvre.
  • Musée de l'Artillerie
    Dit museum bevindt zich onder de koepel van het Hôtel National des Invalides en is gewijd aan de geschiedenis van het Franse leger vanaf de Middeleeuwen tot het begin van de 20e eeuw. Het beschikt wederom over een grote collectie wapens, uitrusting, uniformen en andere objecten die de ontwikkeling van de Franse strijdkrachten illustreren. Dit voelt voor ons vooral als veel van hetzelfde en daarom lopen we er in een hoger tempo doorheen.
Maquette Mont-Saint-Michel
  • Musée des Plans-Reliefs
    Het Musée des Plans-Reliefs is een museum dat is ondergebracht op de hoogste verdieping in het Hôtel des Invalides dat gewijd is aan militaire maquettes. Hier eindigen we ons bezoek aan het legermuseum voordat we naar de laatste rustplaats van Napoleon gaan. Het museum stelt bijna 30 maquettes tentoon van vestingwerken langs het Kanaal, de Atlantische en de Middellandse-Zeekust en de Pyreneeën. Bovendien zijn er presentaties over de bouw en het gebruik van deze plannen-reliëfs.
  • Dome des Invalides: grafmonument van Napoleon
    De kathedraalachtige koepel van het Hôtel National des Invalides herbergt het imposante graf van Napoleon Bonaparte. Bezoekers kunnen het indrukwekkende grafmonument van Napoleon bekijken en van andere belangrijke militaire figuren die ons en het grote (buitenlandse) publiek niet zoveel zullen zeggen. Het is een tikje pompeus allemaal, maar toch voelt het bijzonder om bij het graf te staan van één van de belangrijkste historische figuren van Europa. Immers heeft Napoleon een enorme stempel gedrukt op het continent. Denk ook aan zijn niet-militaire nalatenschap: de introductie van het wetboek, achternamen, centraal bestuur en ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur en wetgeving. 
Graftombe Napoleon

Conclusie Frans legermusea

Het volledige complex biedt een echte deep dive in de Franse militaire geschiedenis en raakt elk aspect van het leger. Mega interessant allemaal, maar daardoor is het voor één middag gewoonweg te veel en moesten we keuzes maken bij welke tentoonstellingen we uitgebreider wilden stilstaan. 

Dome des Invalides

Conclusie Parijs

De ultieme liefdesbestemming

Dat Parijs een fantastisch mooie stad is om te bezoeken hoeven we niemand te vertellen. Parijs staat voor liefde, romantiek en elegantie. In deze categorie van stijlvolle steden is Parijs ongeëvenaard. Het straatbeeld toont werkelijk overal een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en een levendige atmosfeer. De Parijse wijken hebben daarentegen wel elk hun eigen karakter en charme die bezoekers blijft betoveren. Volkomen begrijpelijk dus dat Parijs de #1 liefdesbestemming is voor stelletjes die uit zijn op een romantisch verblijf.  

5 sterren

 Stad van de liefde, romantiek en klasse.

✅ Door het ontbreken van veel hoogbouw heb je overal het gevoel in de (historische) binnenstad te verkeren.

✅ Vanuit Nederland perfect aan te reizen met de trein. In 2,5 tot 3 uur reis je duurzaam en comfortabel naar hartje Parijs.
✅ Levendige terras, café en restaurant cultuur. In iedere straat vind je terrasjes die zorgen voor een gezellige sfeer. 

✅ Overal waterpunten in de stad, vooral fijn in de hete zomer!
 

⁠ Hoewel Parijs in Frankrijk nog relatief internationaal georiënteerd is, blijven ook de Parijzenaars nog erg gehecht aan hun eigen taal waardoor informatiebordjes in musea en menukaarten soms nog steeds alleen in het Frans staan. 

❌ In alle grote steden geldt dat je op moet passen voor zakkenrollers, maar de Franse metro is echt berucht op dit gebied. Ook moet je de zogeheten banlieues mijden.  

Tip 1: boek je treinticket naar Parijs zo vroeg mogelijk voor de laagste prijs. In juli 2023 reisden wij voor € 35 p.p. enkele reis naar Gare du Nord. 

Tip 2: zoek je een plek waar je rustig een goede foto kan maken van de Eiffeltoren? Ga dan naar ‘’Av. de Camoens’’.  


Foto's Parijs