Familieweekend Lille: stadswandeling en tafelen op z’n Frans

Place du Général-de-Gaulle

29 februari - 1 maart 2020

Vlag van Frankrijk

Lille | Hauts-de-France | Frankrijk

Overnachting icoon

Ibis Budget

Auto icoon

Renault Clio

We slaan weleens een jaartje over, maar eigenlijk streven we er naar om ieder jaar met de neven en nichten (exclusief aanhang bestaande uit 10 personen) een weekendje samen door te brengen in het buitenland. Na 2x Brussel, Luxemburg en Antwerpen is de keuze nu gevallen op Lille, de meest Vlaamse stad buiten België

 

Lille is met 230.000 inwoners geen grote stad, maar is door haar noordelijke ligging toch een bekende plaats onder Nederlanders die de stad ook wel kennen als Rijsel (Vlaamse naam). Het is een kleine 2,5 uur rijden naar Lille, wat slechts een paar kilometer voorbij de Belgische grens ligt. Bij aankomst stallen we onze bagage eerst bij het Ibis Budget hotel waar we vannacht zullen slapen. Dit blijkt een prima accommodatie te zijn met simpele driespersoonskamers inclusief badkamer waar niks mis mee is. De locatie middenin het centrum is bovendien uitstekend. 


Croque moniseur tosti

Late lunch met Croque Madame

Rond half 3 zaterdagmiddag willen we graag ergens eten en dit blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. De lunch in Frankrijk is heilig, maar wel rond vaste tijden. Ik vermoed tussen 12:00 en 14:00 uur want in meerdere eettentjes krijgen we te horen dat de keuken gesloten is of dat we om andere (onbeduidende) redenen niet meer kunnen lunchen met een grote groep. Enfin, gelukkig is er in het snikhete Le Petit Barbue d'Anvers nog plek waar ik geniet van een typische Frans gerecht: Croque Madame (tosti met daarop een spiegelei). 


Stadswandeling Lille

Kathedraal van Rijsel

Nicht Lara heeft zich opgeworpen als tourgids en leidt ons via een bestaande wandelroute door de stad. Eén van de eerste stops is de Kathedraal van Rijsel (Notre-Dame-de-la-Treille). Deze neogotische kerk is gebouwd in de eerste helft van de 20e eeuw en is pas geopend in 1999. Van buiten ziet het gebouw er onopvallend uit waardoor je niet vermoedt dat het van binnen toch zeker de moeite waard is om te bezoeken. De zon die doorkwam scheen vol door het glas in lood aan de voorkant waardoor de kerk op een bijzondere manier verlicht werd. Direct naast de Kathedraal van Rijsel bevindt zich het Hospice Comtesse Museum. Het voormalige ziekenhuis doet nu dienst als historisch museum. 

Place du Général-de-Gaulle

De stadswandeling eindigt bij Place du Général-de-Gaulle, het centrale plein van de stad. Aan dit plein staan enkele fraaie gebouwen zoals het oude beursgebouw Vieille Bourse. De beurs werd in de 17e eeuw gebouwd en bestaat uit 24 identieke huizen. De Vieille Bourse werd tussen het Grand Place en het Place du Théâtre opgetrokken en valt vooral op door haar prachtige kleuren. 

Beursgebouw van Lille

Tegenwoordig heeft het gebouw haar oorspronkelijke functie als beursgebouw verloren. Vandaag kan je er echter wel verschillende kleine winkels en restaurantjes vinden. De met bogen en zuilen gedecoreerde binnenplaats is dagelijks geopend, hier worden regelmatig boekenmarkten gehouden waar je een mooi oud boek of oud sportmagazine/krant op de kop kan tikken.

 

Zelf vind ik de gouden pieken op de dakkapellen het gebouw extra glans geven. Verder staat midden op het plein het La Colonne de la Déesse. Een fontein met daarin een daarin een hoge sokkel met daarop en beeld van een Godin.

 

Het is inmiddels begin van de avond en het plein wordt in het donker mooi verlicht waardoor het ook ’s avonds duidelijk is dat dit plein de place to be is in Lille. De Citadel van Lille en het kunstmuseum Palais des Beaux Arts de Lille zijn andere bekende bezienswaardigheden waar we niet langsgelopen zijn.


Uitgaan in Lille

Tijdens de stadswandeling trokken we al regelmatig een gezellig café binnen en voor het typische Franse diner (met traditionele vleesgerechten) in een even zo’n Frans restaurant, beginnen we de avond in de bar genaamd ‘’Café Society’’ aan het Place du Général-de-Gaulle. Lille kent een korte maar levendige uitgaansstad vol met clubs, bars en nachtvoer. Echter stelt dit niet bijzonder veel voor en kun je ook op andere plekken een prima gezellig café vinden. Wij vonden onszelf meermaals terug in een kelder van een café wat vroeger wellicht wel dienstgedaan heeft als wijnkelder. Ramen vind je er niet dus het kan af en toe benauwd aanvoelen, toch doet dit niks af aan de sfeer! 

 

In de avond stuitten we vlakbij het Place du Général-de-Gaulle nog op een christelijke demonstratie tegen het homohuwelijk wat ook een tegendemonstratie uitlokte. 


Voetbal kijken in Lille

Voetbal kijken in de kelder van een café

De volgende dag slenteren we nog een tijdje door de stad waarna we in –wederom een kelder van een café- de topper PSV – Feyenoord via een livestream gezamenlijk op een laptop volgen. Deze geïmproviseerde Franse ‘’man cave’’ vormt een mooi einde van een heerlijk familieweekend. 


Conclusie Lille

Mensen die graag een Franse stad willen bezoeken met zo min mogelijk reisstijd zal Lille hoog op zijn of haar lijstje hebben staan. Vanuit Rotterdam is het nog geen 2,5 uur rijden naar de Vlaamse aandoende plaats. Hier kun je goed shoppen en tafelen op z’n Frans. Ook zijn er hier en daar fraaie gebouwen met het Place du Général-de-Gaulle als hoogtepunt. Toch moeten we Lille als provincieplaatsje niet groter maken dan het is. De bezienswaardigheden liggen redelijk uit elkaar waardoor het mij niet volledig gepakt heeft. Voor een kort familieweekend of een dagje shoppen is Lille echter prima geschikt.

Drie sterren

✅ In 2,5-3 uur prima aan te rijden vanuit Nederland.

✅ Geschikte stad om te shoppen.

✅ Sfeervol centraal plein met Place du Général-de-Gaulle.

 

❌⁠⁠⁠⁠ Relatief kleine provinciestad die in één dag prima te bekijken is.

❌⁠⁠⁠⁠ Mooie straten of gebouwen zijn veelal omgeven door minder aansprekende architectuur.


Foto's Lille

Gelukkig hebben we de foto's nog! 

 

Bekijk hier het fotoalbum van Lille. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op.