Naar de kratermeren van het groenste eiland van de Azoren

Kratermeer Azoren

13 oktober - 20 oktober 2024

Vlag Portugal

Ponta Delgada | São Miguel | Azoren | Portugal

Bed icoon

Ponta Delgada: Casa do Contador - Suites & Pool

Auto icoon

Ford Focus

Vlag Portugal

Vila Franca do Campo | São Miguel | Azoren | Portugal

Bed icoon

Vila Franca do Campo: Olive Boutique Guesthouse


Een half jaar na terugkomst van onze wereldreis staat de eerste buitenlandse trip weer voor de deur. Dit volgende avontuur vindt plaats op het grootste en groenste eiland van de Azoren: São Miguel. We verblijven één volle week op dit vulkanische eiland dat bekendstaat om haar groene landschap, prachtige kratermeren, thermale baden, geisers en mooie kusten. Alsof dit nog niet overtuigend genoeg is, worden de Azoren ook nog eens “het Hawaii van de Atlantische Oceaan” genoemd. En dat alles op slechts 4 uur vliegen binnen Europa, onder de Portugese vlag. 

 

Het is 4 uur vliegen met Transavia naar Ponta Delgada, de hoofdstad van São Miguel waar we de eerste vier nachten op het eiland doorbrengen. De laatste drie nachten slapen we in het plaatsje Vila Franca do Campo dat een goede uitvalsbasis vormt van waar we later het oosten van het eiland zullen ontdekken. We huren een auto bij Ilha Verde (via Sunny Cars), vanaf het vliegveld is het slechts 5 minuten rijden naar ons hotel waar gratis parkeren een uitdaging is in de smalle straatjes. Onderweg naar het restaurant dat slechts 4 minuten lopen van het hotel is, worden we compleet verregend. Het is een typische en natte kennismaking met het eiland dat niet voor niets zo groen is en waar het nu eenmaal ontzettend kort, maar wel hard kan regenen. 

Reisplanning Azoren


Ananasplantage bezoeken

Ananasplantage Azoren bezoeken

De eerste activiteit die we op het eiland ondernemen is het bezoeken van ‘’Plantação de Ananás dos Açores’’. Er zijn meerdere ananasplantages in de buurt, maar deze staat bekend als de meest informatieve. Ananasplantages zijn in Europa zeldzaam, omdat ananassen een tropisch klimaat nodig hebben om goed te groeien: warme temperaturen, hoge luchtvochtigheid en veel zonlicht. De Azoren is dé plek waar ananassen verbouwd worden, dus het is leuk om hier rond te kijken om te zien en te leren hoe ananassen worden gekweekt. Het productieproces van een ananas kweken duurt op de Azoren naar verhouding erg lang (2 jaar) waardoor het een extra zoete smaak krijgt.

 

Dit hebben we zelf ook geproefd in het bijbehorende restaurantje waar we een stukje ananas eten en ananas juice drinken. We hebben nooit eerder door ananassenvelden of broeikassen gelopen. De ananassen op de Azoren zijn een stuk kleiner dan gemiddeld. Hawaii en verre oorden in Azië staan bekend om haar ananas plantages, maar het wordt dus ook veel dichter bij huis gekweekt!


Theeplantage bezoeken

Porto Formoso Tea Factory

Na ons bezoek aan de ananasplantage is het tijd voor de thermale baden van Caldeira Velha. Wanneer we aankomen blijkt echter dat ze gesloten zijn vanwege beschadigingen door het slechte weer van een dag eerder. Daarom schakelen we door en besluiten we verder noordelijk te rijden naar de theeplantage ‘’Porto Formoso Tea Factory’’. Hier krijgen we een gratis kopje thee en een korte uitleg over deze locatie. We lopen een klein stukje door de theeplantage die verder niet zo indrukwekkend is. Net als de ananasplantages zijn theeplantages in Europa zeldzaam, omdat ook theeplanten doorgaans een (sub)tropisch klimaat nodig hebben. Wij hebben daarom nog nooit eerder een theeplantage bezocht. Deze theeplantage is -net als de andere op het eiland- gelegen aan de noordzijde van São Miguel. 


Uitzichtpunten noordkust

Miradouro do Cintrão

Na ons korte bezoek aan de theeplantage pakken we twee uitzichtpunten mee in het midden van de noordelijke kust. Het betreft de uitzichtpunten ‘’Miradouro do Cintrão’’ en ‘’Miradouro de Santa Iria’’. Je hebt vanaf laatstgenoemde locatie een panoramisch uitzicht van 270 graden op de prachtige noordkust van São Miguel. De kustlijn bij Miradouro de Santa Iria bestaat uit steile kliffen en glooiende heuvels die uitkijken over de Atlantische Oceaan. Ook even verderop bij ‘’Miradouro do Cintrão’’ genieten we van fraai uitzicht over de ruige kust die zichtbaar aan erosie onderhevig is. De lucht is donker en het is sterk bewolkt, toch blijft het een mooi plaatje. 


Centrum Ponta Delgada

Onze eerste volledige dag op São Miguel sluiten we af in het centrum van Ponta Delgada om de bezienswaardigheden van de grootste stad van het eiland te bekijken.

  • Portas da Cidade
    Dit is een groot plein met mozaïeken steentjes die één geheel vormen. Het plein is te betreden via stadspoorten in de kleuren zwart en wit. De wit-zwart stijl van architectuur op de Azoren is kenmerkend voor de traditionele huizen en gebouwen op de Azoren. Dit komt door de zwarte basaltsteen die hier vanwege de vulkanische oorsprong overvloedig aanwezig is en veel werd (en nog steeds wordt) gebruikt bij bouwprojecten. 

  • Igreja Matriz Sao Sabastiao
    Dit is een opvallende kerk met een klokkentoren. Het Portas da Cidade plein, de stadspoorten en deze kerk vormen samen het symbool van de stad.
     
  • São Brás Fort
    Dit fort stamt uit 1552 en is gelegen aan het 5 oktober plein en is omgeven door bomen. De functie van verdedigingsfort is tegenwoordig veranderd naar een militair museum. Wij gaan hier niet naar binnen, we lopen een stukje langs het fort.  Bij het fort zien we het ‘’Monumento aos Mortos da Grande Guerra’’. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan de Portugese soldaten van de Azoren die zijn omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

    Portugal was tijdens WOI in eerste instantie neutraal, maar als belangrijke handelspartner van Groot-Brittannië raakte het toch betrokken bij (zee)gevechten met de Duitsers. Het herdenkingsmonument bevindt zich aan de zuidzijde van het fort en bestaat uit een sculptuur die de offers van de lokale gemeenschap tijdens de oorlog symboliseert. Het fort zelf, gebouwd tussen 1560 en 1567, diende als verdediging tegen piraten en buitenlandse invallen.
  • Jardim Botânico António Borges
    Op een kwartiertje lopen van het centrum ligt ‘’Jardim Botânico António Borges’’. Dit is een kleine, super mooie botanische tuin. Aangelegd in 1891 met paden, grotten en exotische planten van over de hele wereld.
Portas da Cidade
São Brás Fort
Jardim Botânico António Borges

De bezienswaardigheden liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Het centrum van Ponta Delgada is dan ook klein met veel koloniale gebouwen in pittoreske straatjes. Het centrale plein is de eyecatcher, maar verder stelt allemaal niet zoveel voor. We scoren een souvenir en een penny coin. Zo hebben we een mindere dag qua weer goed besteed door veel culturele activiteiten te doen en bewaren we de mooiste natuurplekjes voor de komende dagen.


Ponta da Ferraria

De derde dag op São Miguel verkennen we het westen van het eiland. Eerst naar ‘’Ponta da Ferraria’’, dit is een vulkanische baai waarvan de kust bestaat uit zwarte lavarotsen. Hier bevindt zich een natuurlijk thermaal bad dat is aangesloten op de zee, maar het getijde is helaas hoog en de wind is krachtig waardoor het niet veilig (en zeker niet comfortabel) is om erin te gaan. In dit bad is een trapje gemaakt en zijn touwen gespannen, echter gaat er niemand in deze weersomstandigheden in. Wel is de branding dus extra spectaculair, met hoog water kletteren de golven tegen de kust die hier bestaat uit zwarte lavarotsen. 


Kust bij Ponta da Ferraria

Praia dos Mosteiros

Hierna rijden we in noordelijke richting door naar ‘’Praia dos Mosteiros’’. Dit is een fotogeniek zwart lavastrand. Ook liggen er donkere rotsen voor de kust. Het is een rustige plek waar weinig mensen komen. 


Miradouro da Lomba do Vasco

Onderweg van Praia dos Mosteiros naar het plaatsje Sete Cidades stoppen we spontaan bij het uitzichtpunt ''Miradouro da Lomba do Vasco''. Hier heb je langs de weg uitzicht op de kust, maar je vindt fraaier uitzicht over de groene vallei aan de andere kant van de weg. Hier bevindt zich een hike pad dat Max een klein stukje bewandeld om mooie foto's te maken van de vallei. 

Miradouro da Lomba do Vasco
Miradouro da Lomba do Vasco


Sete Cidades: dubbel kratermeer bestaande uit twee kleuren

We rijden hierna het binnenland in naar Sete Cidades. Hier bevinden zich diverse kratermeren. ‘’Lagoa das Sete Cidades’’ is een indrukwekkende vulkaankrater op São Miguel en een absolute must-see op het eiland. Binnen de krater liggen twee idyllische meren: het kleinere meer met een groene kleur (Lagoa Verde) en het grotere meer met een opvallend blauwe tint (Lagoa Azul).

Sete Cidades

We rijden hierna het binnenland in naar Sete Cidades. Hier bevinden zich diverse kratermeren. ‘’Lagoa das Sete Cidades’’ is een indrukwekkende vulkaankrater op São Miguel en een absolute must-see op het eiland. Binnen de krater liggen twee idyllische meren: het kleinere meer met een groene kleur (Lagoa Verde) en het grotere meer met een opvallend blauwe tint (Lagoa Azul). Dit natuurfenomeen wordt beschouwd als het beroemdste landschap van de Azoren en is een waar icoon van het eiland. 

Het lijken dus twee verschillende kratermeren, in werkelijkheid is het één groot meer, opgedeeld door een brug. Het kleurverschil komt doordat het groene gedeelte ondieper is waardoor er meer algen en planten groeien die het water een groene kleur geven. De krater waarin de meren liggen, werd gevormd door vulkanische activiteit ongeveer 22.000 jaar geleden. Het huidige landschap, met steile wanden en een diameter van ongeveer 5 kilometer, is het resultaat van meerdere uitbarstingen en instortingen van de vulkaan.


De eerste stop maken we bij ‘’Miradouro do Cerrado das Freiras’’. Hier zie je links het ondiepere groene meer en rechts het grotere blauwe meer. Het weer is helder dus we genieten van een geweldig uitzicht op dit adembenemende natuurgebied. 

Miradouro da Grota do Inferno

De tweede stop is de 20 minuten durende wandeling naar ‘’Miradouro da Grota do Inferno’’. Het pad hiernaartoe is breed en goed begaanbaar, het laatste stukje is even klimmen maar blijft voor een breed publiek goed te doen. We komen boven in de mist, het zicht is erg slecht. Gelukkig trekt dit grotendeels snel weg. Het zal altijd in bepaalde mate mistig blijven, dat hoort nu eenmaal bij deze mooie plek. Miradouro da Grota do Inferno biedt geweldig uitzicht op verschillende meren plus de prachtige bijbehorende groene omgeving.


Miradouro da Grota do Inferno

Het is een continu spel tussen zon en bewolking, zeker als het zonlicht zo nu en dan mooi doorbreekt is het uitzicht magisch. Dit is dé ansichtkaart locatie van het eiland. Het beeld is heel anders dan de andere kraters die we in Hawaii en Nieuw-Zeeland hebben gezien waar het landschap veel droger en bruiner is. Dit is zo onwijs groen allemaal. 

Miradouro da Grota do Inferno

Miradouro da Vista do Rei

We stoppen hierna ook nog bij het uitzichtpunt ‘’Miradouro da Vista do Rei’’. Dit is een uitzichtpunt ten zuiden van de kraters. Hier zie je de kratermeren mooi achter elkaar doorlopen. Inmiddels is de bewolking helaas weer toegenomen dus we krijgen slechts een glimp te zien van hoe fraai dit uitzichtpunt kan zijn en dat is al indrukwekkend. 

Miradouro da Vista do Rei

Ook staat hier een vervallen hotel dat helemaal door de natuur is overgenomen. Het is een spookachtig gebouw dat ooit een luxe verblijfplaats was met uitzicht op Lagoa das Sete Cidades.

Vervallen hotel Azoren

Het hotel werd geopend in 1989 en was het eerste vijfsterrenhotel op São Miguel. Ondanks de indrukwekkende locatie en faciliteiten sloot het hotel na 18 maanden alweer zijn deuren in 1990. Sinds de sluiting is het hotel volledig verlaten en raakte het in verval. Het gebouw is nu overgenomen door overwoekerde planten en is beklad met graffiti. De locatie boven deze kratermeren is top, maar blijkbaar heeft het nooit kunnen doorzetten en nu lopen er (hoewel dit verboden is vanwege instortingsgevaar) toeristen doorheen. Juist deze griezelige setting zal mensen aantrekken. Het is typisch zo’n locatie waar een opdracht van het tv-programma ‘’Wie is de Mol?’’ kan plaatsvinden.  

Miradouro do Pico do Carvão

Miradouro do Pico do Carvão

We eindigen de dag bij ‘’Miradouro do Pico do Carvão’’ dat voor de verandering geen uitzicht biedt op kratermeren, maar op de andere kant van het eiland, namelijk het groene binnenland. Groene glooiende landschappen kenmerken dit deel van het eiland. Dit is een uniek uitkijkpunt, want alleen hier zie je zowel de noordkust als zuidkust van dit smalle eiland. De vorm van São Miguel is rechthoekig en op het smalste gedeelte van het eiland is het slechts 8 kilometer breed. 



Relaxen in de thermale baden van Caldeira Velha

Op onze vierde dag op São Miguel gaan we op herkansing naar Caldeira Velha dat eerder door harde regenval gesloten was. In ‘’Centro de Interpretação Ambiental da Caldeira Velha’’ (zoals de locatie officieel heet) zijn drie thermale baden middenin de jungle beschikbaar gesteld voor bezoekers. Je moet een tijdslot van 1,5 uur reserveren zodat het publiek beperkt wordt en de baden niet te vol raken. Niet alle tijdsloten zullen in het laagseizoen vol zitten, maar dan moet je dus geluk hebben als je bij de balie naar binnen wilt. 

Thermaal bad Azoren Caldeira Velha
Caldeira Velha

We wilden deze activiteit twee dagen geleden al doen, toen werd het geannuleerd, omdat door de hevige regenval van een dag eerder het terrein zodanig beschadigd raakte dat er herstelwerkzaamheden nodig waren.

Tweede kans nu dus, waarbij het voordeel is dat het weer nu een stuk beter is. Het is werkelijk een schitterende omgeving zo tussen de palmbomen en tropische planten. In het verste bad stroomt een waterval uit. Deze ziet er het mooist uit en doordat dit bad erg koud is, is het hier lekker rustig. De andere twee baden zitten veel voller. Hier is de temperatuur wel aangenaam (36°C. tot 38°C.). Het voelt heerlijk ontspannend om tussen de tropische planten in deze baden te relaxen die natuurlijk verwarmd worden door thermale krachten. Een bijzondere ervaring!

Hierna rijden we door naar ‘’Miradouro Bela Vista’’, het eerste uitzichtpunt van de dag onderweg naar het kratermeer Lagoa do Fogo. Dit uitzichtpunt biedt geen uitzicht op het kratermeer, maar op groene op de kust. 

Miradouro Bela Vista

Hiken naar Lagoa do Fogo

Even verderop aan dezelfde weg bij ‘’Miradouro da Lagoa do Fogo’’ hebben we fantastisch uitzicht over het kratermeer. We hebben geluk met mooi helder en zonnig weer dus we kunnen dit natuurfenomeen optimaal bewonderen. Lagoa do Fogo is een spectaculair kratermeer in het midden van São Miguel. Het meer ligt op 575 meter hoogte in een caldeira die werd gevormd na een vulkaanuitbarsting in 1563. Het is omgeven door ongerepte natuur en steile hellingen. De combinatie van helderblauw water en de groene omgeving maken van deze plek een absolute topattractie.

Lagoa do Fogo

Vanaf het uitkijkpunt hiken we naar het kratermeer. Het wandelpad gaat steil naar beneden waardoor het op de terugweg omhoog een pittige beklimming is. Het uitzicht op het kratermeer verandert niet zo, dus we twijfelen even of het de afdaling helemaal naar beneden waard is. Gelukkig besluiten we dit toch te doen, want eenmaal beneden kun je om de baai heen lopen waardoor je weids zicht krijgt op de groene krater. Ook hier is het continu zonnebril op/af en regenjas aan/uit. Het is een korte, pittige wandeling. Wij doen er met een uitgebreide fotosessie heen- en terug ongeveer 1,5 uur over. 

Hiken naar Lagoa do Fogo

Mooiste kratermeer van de Azoren

Naar het dak van São Miguel

We eindigen de dag rond het Lagao do Fogo bij ‘’Miradouro do Pico da Barrosa’’. Dit is het hoogste uitzichtpunt rond de krater en tevens ook één van de hoogste punten van het eiland. Vanaf de parkeerplaats leidt een kort, maar zeer steil geasfalteerd wandelpad je naar de top. Het is hier heel winderig. Toch zijn het deze omstandigheden absoluut waar, want je krijgt een perfect overzicht op de krater vanaf deze hoogte. We hebben geluk; precies wanneer we weglopen trekken er wolken over en is het zicht compleet weg en gaat het regenen. Het kenmerkt de extreem snelle weer wisselingen nog maar eens.

Miradouro do Pico da Barros

Nieuwe verblijfplaats in Vila Franca do Campo

Op de vijfde dag op São Miguel verkennen we het binnenland van het oostelijke deel van het eiland en overnachten we in Vila Franca do Campo, onze tweede en laatste verblijfplaats. Deze centrale zuidelijke locatie is een betere uitvalsbasis voor het bezoeken van de oostelijke bezienswaardigheden dan het westelijker gelegen Ponta Delgada.


Gorreana Tea Plantation

Gorreana Tea Plantation

We rijden via het noorden naar de westkant van het eiland waarbij we langs Gorreana Tea Plantation komen. Ondanks dat we eerder al de andere theeplantage hadden bezocht, besluiten we hier ook een kijkje te nemen. En gelukkig maar, want deze theeplantage is veel groter en mooier dan Porto Formoso Tea Factory. Sowieso staat hier veel meer in “bloei”, dus is het veel groener. Daarnaast staan deze theeplanten ook op een heuvel. Het ziet er zeer idyllisch uit. Ook hier worden we getrakteerd op een heerlijk gratis kopje thee. De informatievoorziening is veel uitgebreider dan bij de concurrent. Er draait een lange film met info over deze theeplantage.

Gorreana is een familiebedrijf sinds 1883 en is een theemerk van wereldklasse dat een verscheidenheid aan 100% biologische groene en zwarte thee produceert. De faciliteiten bevinden zich op een glooiende heuvel aan de noordkant van het eiland, met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Dit alles maakt het een schitterende locatie. Het lijkt alsof je ergens in Azië bent. 


Lagoa das Furnas

In het binnenland van het eiland bereiken we het uitzichtpunt ‘’Miradouro do Pico do Ferro’’ dat fraai uitzicht biedt over het kratermeer Lagoa das Furnas. Het meer heeft een oppervlakte van bijna 2 km² en een maximale diepte van 12 meter. De laatste uitbarsting van de Furnas-vulkaan vond plaats in het jaar 1630. Het was een krachtige explosieve uitbarsting die veel schade aanrichtte en resulteerde in dodelijke modderstromen. Sindsdien is de vulkaan inactief, maar de geothermische activiteit in de regio blijft zichtbaar.

Lagoa das Furnas

Hoewel dit het minst indrukwekkende kratermeer is van de drie op het eiland (Sete Cidades en Lagoa do Fogo zijn imposanter), blijft het absoluut een mooi aanzicht om in een groot kratermeer te kijken. Net zo prachtig is het uitzicht op de groene vallei waar het plaatsje Furnas in ligt naast het gelijknamige meer. We zijn van plan om hier naar het ‘’Fumarolas Lagoa das Furnas’’ geothermische park te gaan, maar van boven zien we hoe klein dit vulkanische park eigenlijk is. We zijn een beetje verwend met eerdere geothermische parken in Nieuw-Zeeland en Hawaii, waardoor we besluiten dit park over te slaan. 

Vallei Furnas

Miradouro do Salto do Cavalo

Na Furnas rijden we door naar het uitzichtpunt met de naam: “Salto do Cavalo”. Ondanks dat er op dit moment acht werklui bezig zijn om dit uitzichtpunt te verbouwen, laten ze je vriendelijk over het nieuw aan te leggen pad naar het uitkijkpunt lopen. Hier bewonder je het plaatsje Furnas van de andere kant. Je bent hier vrij hoog op het eiland dus we genieten van een prachtig panoramisch uitzicht. 

Miradouro do Salto do Cavalo

Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões

Hierna rijden we in noordoostelijke richting naar ‘’Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões’’ waarbij we onderweg stoppen bij een uitzichtpunt aan de kust dat te bereiken is via een super steile weg met een hellingspercentage van 20%. Vanaf hier zou je ook een waterval kunnen zien, maar deze staat droog wanneer wij er zijn. 

 

Daarom rijden we snel door naar Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões. Het schilderachtige park staat bekend om indrukkwekkende watervallen, traditionele watermolens en bloemen. Het is een fijne plek waar je heerlijk tot rust komt. 

Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões

Direct langs de weg bevindt zich een schitterend natuurgebied met een spectaculaire waterval en een prachtige tuin vol met de blauwe bloemen die zo kenmerkend zijn voor de Azoren. Je ziet ze hier veel meer, maar omdat het geen bloeiseizoen is, zie je ze veelal verwelkt. In het Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões shinen ze daarentegen veelvuldig. Aan de overkant van de weg vind je een smalle vallei die minstens net zo fraai is met mooie tuinen en eveneens een waterval. We struinen wat rond, kopen souvenirs en genieten van deze zonnige dag in deze mooie omgeving.  Het is een schitterende plek in een noordelijke uithoek van het eiland dat je beslist niet wilt overslaan. Het is een toffe stop voor één of twee uurtjes. 


Parque Terra Nostra

De volgende dag trekken we wederom naar Furnas, dit keer om Parque Terra Nostra te bezoeken. Dit is een hotel met grote tuinen en thermale baden. Het is vooral een trekpleister vanwege hun grote oranje thermale zwembad. Vanwege het grote ijzergehalte is de kleur van dit ronde zwembad feloranje. Het ziet er gek uit om mensen hierin te zien zwemmen. Echt zwemmen doet niemand, want hiervoor is het water veel te heet vanwege de thermale verwarming. Wij lopen eerst een rondje door de tuinen en nemen daarna plaats in het oranje bad. 

Parque Terra Nostra

De tuinen zijn niet zo bijzonder, je komt hier voor de thermale baden. Naast het oranje bad zijn er nog twee kleinere “gewone” thermale baden met een normale waterkleur. Deze zijn super heet, we houden het daarom niet lang vol om hierin te blijven. Toch brengen we in totaal drie uur door in Parque Terra Nostra. 

 

Parkeertip: de schaarse parkeerplaatsen rondom het park langs de weg zijn vaak bezet, wij hebben daarom (gratis) geparkeerd bij de parkeerplaats naast het casino waar ook gasten verblijven van het Terra Nostra hotel. In de middag maken we nog een korte wandeling langs Lagoa das Furnas. 


Ermida de Nossa Senhora da Paz

We eindigen de dag bij Ermida de Nossa Senhora da Paz, dit is een fotogeniek kerkje bovenop een berg dat op 215 meter hoogte weids uitzicht biedt op het plaatsje Vila Franca do Campo en het kratereiland dat vlak voor de kust ligt. Deze kapel bereik je via sierlijke trappen die versierd zijn met typisch Portugese blauw-witte tegeltjes. De 16e-eeuwse kerk dateert uit 1522 en werd in 1764 herbouwd nadat een krachtige aardbeving het kerkje verwoestte. Het kerkje zelf is niet zo boeiend, maar de 100 trappen en 10 bordessen ernaartoe zijn dit wel.

Ermida de Nossa Senhora da Paz

Uitzichtpunten oostkust

De laatste volledige dag van onze vakantie op São Miguel besteden we aan de fraaie uitzichtpunten aan de oostkust van het eiland. We starten bij de uitzichtpunten vlak onder Nordeste en rijden daarna in zuidelijke richting door naar ‘’Miradoura da Ponto do Sossego’’ en ‘’Miradoura da Ponto Madrugada’’. De uitzichtpunten liggen vlak onder elkaar en bieden mooi zicht op de groene bergachtige kust. Het waait hard dus we voelen de krachtige oceaanwind tegen de ruige kust aan beuken. 


Hiken naar de waterval ‘’Cascato Salto do Prego’’

Na de uitzichtpunten aan de oostkust, rijden we naar een natuurgebied voor de hike naar ‘’Cascato Salto do Prego’’. Een 5 km heen- en terug wandeling leidt ons door dichte bossen naar een schitterende waterval. De heenweg bevat meer hoogtemeters en is bij vlagen pittig, maar over het algemeen is het prima te doen.

De waterval heeft een hoogte van ongeveer 10 meter en stort in een helder meertje waar we mensen in zien zwemmen. De waterval is de absolute highlight, verder is het decor van deze rustige wandeling niet zo bijzonder. Je wordt wel aangemoedigd door talloze kippen. Het is de enige serieuze hike die we doen op dit eiland, want op de Azoren kun je eigenlijk de mooiste plekjes al prima met de auto bereiken. Toch voelt het lekker om de vakantie nog af te sluiten met een hike, tenslotte een vakantie activiteit die we graag doen.

 

Hierna willen we nog een tweetal uitzichtpunten pakken op 10 minuten rijden van de hike. Echter bevinden deze uitzichtpunten zich volledig in de mist van de wolken dus we kunnen helaas niks zien. 

Cascato Salto do Prego


Museu Carlos Machado

Na één week op dit mooie natuureiland is het alweer tijd om terug te vliegen. De vlucht terug vertrekt om half 5 ‘s middags dus we hebben nog wat tijd stuk te slaan na het uitchecken. We besluiten nog een uurtje door te brengen bij Museu Carlos Machado, een natuurhistorisch museum in Ponta Delgada, om de hoek bij onze eerste verblijfplaats. Zondag is duidelijk de heilige dag hier, want naast het parkeren is op deze dag ook de entree voor het museum gratis. We leren hier over de vulkanische oorsprong van de Azoren en we krijgen een beeld van het (vulkanische) landschap van de andere eilanden op de Azoren. Ook komt de geschiedenis van de Azoren aan bod door middel van een tijdlijn die begint bij 1427 toen Portugal het eiland ontdekte en koloniseerde. 

Museu Carlos Machado

In de 16e en 17e eeuw waren de Azoren een belangrijk knooppunt voor schepen die tussen Europa, Afrika en Amerika reisden. De eilanden hadden een strategische ligging in de Atlantische Oceaan. De economie draaide in de vroege eeuwen vooral om landbouw, met producten zoals tarwe, wijn en vee. In 1580-1640 werden de Azoren Spaans door de Spaanse overheersing tijdens de ‘’Iberische Unie’’. In 1640 kwamen de Azoren weer onder Portugese controle.

 

Tijdens de 20e eeuw speelden de Azoren een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog vanwege hun strategische ligging. De Verenigde Staten bouwden in 1943 een luchtmachtbasis op het eiland Terceira. De eilanden kregen in 1976 de status van autonome regio binnen Portugal, met eigen wetgevende macht.

 

Het museum is gevestigd in een oud klooster dus er wordt vanzelfsprekend ook religieuze achtergrondinfo gedeeld over deze locatie. Tevens vind je hier een ruimte om te bidden. Een andere tentoonstelling laat een nogal willekeurige verzameling van dieren zien die grotendeels niet voorkomen op de Azoren. Het is een prima plek om kort wat tijd op te vullen, maar het is niet mega uitgebreid of interessant. 

De Portugese ontdekkingsreiziger Diogo de Silves ontdekte de Azoren en zette voet aan land op Santa Maria, het meest zuidoostelijke eiland van de Azoren op 1.500 km van de Portugese kust. Ook de ontdekking van São Miguel volgde hierna snel. De centrale en westelijke eilanden lieten nog even op zich wachten en werden pas in 1450 ontdekt. De eilanden kregen de naam ‘’Açores’’, vernoemt naar de havik (Acor) die de eerste eilandbewoners dachten te spotten toen ze aan land kwamen. Men bleek later echter een buizerd te hebben gezien. 

Museu Carlos Machado

Na een volle week genieten van alle schitterende uitzichten op de ruige kust en schilderachtige kratermeren, vliegen we zondagavond terug naar huis. 


Conclusie Azoren (São Miguel)

Laagdrempelige bestemming voor natuurliefhebbers 

We hebben al veel natuurbestemmingen gezien, maar de schoonheid van de kratermeren op São Miguel is uniek. Het grootste eiland van de Azoren combineert het overweldigende groene decor met vulkanische landschappen, waardoor de gelijkenis met verschillende eilanden op Hawaii te begrijpen is. Ananas- en theeplantages, watervallen, ruige kusten en indrukwekkende kratermeren; São Miguel biedt op een relatief klein oppervlakte ontzettend veel bewonderenswaardige natuur. Hierdoor heb je niet het idee dat je in Europa bent op slechts 4 uur vliegen van Nederland. De Azoren is een walhalla voor natuurliefhebbers, waarbij het een voordeel kan zijn dat de highlights prima te bezoeken zijn met een huurauto zonder dat het veel fysieke inspanning vraagt. Er zijn geen uitdagende hikes nodig om de mooiste uitzichtpunten te bereiken, dit maakt het een laagdrempelige bestemming. 

✅ Het weer op de Azoren is weliswaar heel nat en wisselvallig, maar je kunt er wel tot diep in het najaar nog lekker op vakantie. Wij hadden in onze week medio oktober eigenlijk weinig regen. 

✅ Extreem mooi en groen eiland waardoor het overal waar je rijdt genieten is van een mooi uitzicht. 

✅ De mooiste uitzichtpunten zijn allemaal goed toegankelijk doordat er parkeerplaatsen zijn vlakbij. Is daarom voor een breed publiek bereikbaar. Ook oudere mensen of kinderen kunnen van de mooiste plekjes genieten zonder dat je er uren voor hoeft te hiken over een uitdagend parcours.

✅ De kratermeren zijn adembenemend mooi en omgeven door een groen landschap wat São Miguel uniek maakt. 

 

⁠⁠⁠⁠ Door het zeer wisselvallig weer met veel neerslag is de Azoren niet geschikt voor een zon/strandvakantie. Je vindt hier ook geen volgebouwde kust met resorts. 

❌ Het rijden door smalle straatjes en parkeren kan stressvol zijn. 

❌ Het aanbod van restaurants is beperkt. Bovendien betreft het veel vis, dus als je daar niet van houdt dan heb je zelfs in de hoofdstad (Ponta Delgada) weinig keus. 

Kratermeer Azoren

Foto's Azoren (São Miguel)


Algemene kenmerken Azoren (São Miguel)

  • Dat São Miguel ontzettend groen is, is niet zo gek met zoveel regen en zon tegelijkertijd. Overal vind je dichte bebossing. Elke berg en rots is helemaal begroeid met mos. Hierdoor zien we verspreid over het eiland ontzettend veel werklui het gras maaien, dat is dus letterlijk een dagtaak om massaal uit te voeren. 

  • Nergens anders hebben we het weer zo vaak en snel zien omslaan als hier. Strakke blauwe lucht en donkere wolken zijn eigenlijk altijd wel in één beeld te vangen. De Azoren liggen in een vochtige oceaanomgeving middenin de Atlantische Oceaan. De warme Golfstroom brengt vochtige lucht mee, die opstijgt tegen de vulkanische bergen. Dit leidt tot veel regenbuien, vooral in hoger gelegen gebieden. Vakantie vieren op de Azoren is daarom een continue strijd tussen je regenjas en zonnebril. Het wisselt steeds en regelmatig heb je ze allebei tegelijkertijd nodig.
  • Het kan lastig zijn om te rijden in de smalle eenrichtingsverkeer straatjes van Ponta Delgada waar ook nog eens altijd auto’s staan geparkeerd. Soms kun je amper de bocht maken. Ook het parkeren is uitdagend, want er is een tekort aan parkeerplaatsen en weinig accommodaties hebben eigen parkeerplaatsen. 

  • De vele souvenirs met koeien op de Azoren, zoals beeldjes, magneten en andere producten, verwijzen naar de grote rol van de melkveehouderij en landbouw in de economie en cultuur van de eilanden. De Azoren zijn beroemd om hun veehouderij, met name voor de productie van melk en kaas. De Azoren zijn verantwoordelijk voor ongeveer 30-35% van de totale melkproductie van Portugal. De Azoren hebben een mild klimaat met veel regen en vruchtbare vulkanische grond. Dit maakt de eilanden ideaal voor het verbouwen van gras en het houden van rundvee. Het is voor Nederlanders een beetje vreemd om te zien dat ze hier zo mee uitpakken, omdat wij gewend zijn om in een land te leven met zoveel veeteelt.