Reizen door Tasmanië

Tasmanie rondreis

Tessie op Tassie! Want dat is zoals de Australiërs hun eiland liefkozend noemen. Na bijna 4 weken rondreizen langs de zuidkust van Australië (camper roadtrip van Perth naar Adelaide + Kangaroo Island) werd het tijd om het vasteland te verlaten voor Tasmanië. We maakten een 11-daagse camper roadtrip door dit ruige natuureiland dat zo anders is dan de rest van Australië. We hadden al veel van het land gezien, maar we zijn echt verrast door de schoonheid en diversiteit van Tasmanië.   

Hobart

6 t/m 8 + 16 & 17 november 2023

Hobart reizen

Port Arthur

8 november - 11 november 2023

Port Arthur

Bay of Fires

11 november - 12 november 2023

Bay of Fires

Cradle Mountain

13 november - 14 november 2023

Cradle Mountain

Mount Field

14 november - 16 november 2023

Mount Field Tasmanie

Kaart reisbestemmingen Tasmanië

Kaart rondreis Tasmanie

Van 6 november t/m 17 november 2023 maakten we een 11-daags camper rondreis door Tasmanië die begon en eindigde in Hobart. Tegen de klok in reisden we naar Port Arthur, Tasman National Park, Freycinet National Park, Bay of Fires, Launceston, Cradle Mountain en Mount Field National Park.


11-daagse camper rondreis door Tasmanië

Na een vlucht vanaf Adelaide begon onze Tasmanië rondreis in Hobart, de pittoreske hoofdstad van het eiland met veel oud-koloniale gebouwen. We reden tegen de klok in en de eerste bestemming die we met de camper bezochten was het schiereiland van Port Arthur. Hier brachten we één volle dag door in de Port Arthur Historic Site om meer te leren over deze beruchte strafkolonie waar van 1830 tot 1870 Britse veroordeelden leefden en werkten die hier naartoe verbannen werden. Op ditzelfde schiereiland in het zuidoosten bevindt zich het Tasman National Park waar we de schitterende en intensieve hike maakten naar Cape Huay, een icoon van het eiland. 

Port Arthur Historic Site
Cape Huay

We vervolgden de camper rondreis in noordelijke richting naar Freycinet National Park om daar de schilderachtige Wineglass Bay te bewonderen. Verder noordelijk reden we door de Bay of Fires, een veelzijdige regio waar we via een krachtige blowhole, een helderblauw meer (Little Blue Lake) en Launceston (na Hobart de grootste stad van het eiland) bij Cradle Mountain uitkwamen.

 

Dit was zonder twijfel het hoogtepunt van onze Tasmanië rondreis. Niet alleen omdat we in het gelijknamige park wilde wombats zagen en een hike maakten langs het prachtige Dove Lake, maar ook vanwege ons wildkampeer avontuur. Na een vreselijk hobbelig smal pad met diepe kuilen getrotseerd te hebben, bereikten we een winderig uitgestrekte landschap waar we met een handjevol andere kampeerders tussen de talloze wallaby’s, wombats en andere wilde dieren stonden. De nacht was verschrikkelijk koud en de camper bewoog door de wind alle kanten op maar het was een onvergetelijke ervaring. 

Cradle Mountain National Park

Mount Field waterval

Mount Field National Park was de laatste bestemming van onze Tasmanië rondreis. Hier bewonderden we spectaculaire watervallen middenin de jungle en gingen we ’s nacht op zoek naar glowwormen. De rondreis eindigde in Hobart waar we nog naar de top van Mount Wellington reden om daar te genieten van het fantastische weidse uitzicht over een groot deel van het eiland. 

 

Na verdeelt over twee reizen al veel gezien te hebben van Australië (respectievelijk oost- en zuidkust), waren we erg benieuwd hoe Tasmanië zich hier tot zou verhouden. De hoeveelheid uiteenlopende landschappen hebben veel indruk gemaakt. Watervallen, jungle, bergen, kratermeren, glowwormen, wildkamperen tussen wildlife en onder de sterrenhemel, prachtige baaien, blowhole, stranden, strafkolonie en geweldige hikes. Het kwam allemaal voorbij in slechts 11 dagen rondreizen in een relatief klein landoppervlak. Tasmanië is zelfs voor veel Australische reizigers onbekend terrein, wat ons betreft echt het beste geheim van Australië. 



Kenmerken Tasmanië

Veel schiereilanden en mooie baaien

De kustlijn van Tasmanië is sterk ingesneden met talloze prachtige inhammen, beschutte baaien, dramatische schiereilanden, die het eiland een bijzonder ruig en schilderachtig karakter geven. Vanaf de top van Mount Wellington in Hobart hadden we fantastisch weids uitzicht over een groot deel van Tasmanië waarin de vele baaien goed zichtbaar werden.

Schiereilanden en baaien Tasmanië

Unieke natuur die je op het Australische vasteland niet ziet

Tasmanië ligt ongeveer 240 kilometer ten zuiden van het Australische vasteland, gescheiden door de Bass Strait. Deze geografische isolatie zorgt voor een uniek ecosysteem en een afgelegen, rustige sfeer, wat het eiland ideaal maakt voor natuurliefhebbers. Hierdoor lijkt het eiland totaal niet op alles wat we tot nu toe op het Australische vasteland hebben gezien (oostkust en zuidkust). Vanwege de vele prachtige baaien en het groene heuvellandschap en de uiteenlopende natuur lijkt het eiland meer op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Weliswaar zonder het vulkanisme, maar met de beroemde Australische wildlife! 

Wombats op Tasmanie

Wildlife: Tasmaanse Duivel en goede plek om wombats te spotten

Op Tasmanië zien we veel wallaby’s, iets minder kangoeroes dan op het vasteland, maar daarentegen wel veel meer pademelons en wombats! Dit is echt de plek om wombats te spotten. Vooral aan de westkant van het eiland en nog specifieker in het Cradle Mountain National Park. Ook is dit de enige plek ter wereld waar de Tasmaanse Duivel leeft! De Tasmaanse duivel is een klein, vleesetend buideldier dat dus alleen voorkomt op Tasmanië. Het dier staat bekend om zijn zwarte vacht, korte poten, scherpe tanden en karakteristieke, oorverdovende schreeuw. Ze hebben een krachtig gebit, waarmee ze in staat zijn om botten te vermalen. Ze zijn aaseters en eten voornamelijk dode dieren, maar vangen ook zelf prooien. Kortom, een groot contrast met de onschuldige schattige wombats. Door een besmettelijke ziekte is de Tasmaanse Duivel ernstig bedreigd. Doordat het ook nog nachtdieren zijn, zijn ze erg lastig te spotten. Het is ons niet gelukt om in het wild de Tasmaanse Duivel te zien. 


Grote klimaatverschillen

Tasmanië staat bekend om haar koude winderige klimaat dat vooral in de wintermaanden behoorlijk heftig kan zijn. In het begin van onze rondreis viel dit erg mee, zelfs de koude camper nachten waar we ons op hadden voorbereid vielen mee. Dit kwam echter wel doordat we begonnen aan de zonnige oostkust waar het klimaat warmer is dan in het meer bergachtige noorden. Hier hebben we wel onwijs koude nachten gehad (slapen met 3 lagen kleding inclusief jas en thermokleding) terwijl het overdag gewoon zonnig met prima temperaturen kon zijn. ‘S nachts koelt het dan enorm af en kan het vooral in de bergen flink stormen. Daarom kan het eventueel raadzaam zijn om een heater bij te kopen. Ook als je wel verwarming hebt in de camper, want die werkt waarschijnlijk niet als gaat wildkamperen. 

Wildkamperen op unieke locaties

Het eiland is -net als in heel Australië- onwijs leeg, veel ruige natuur en ideaal om wild te kamperen dus. Wij hebben o.a. langs het strand gestaan, in een nationaal park, in een vallei tussen de bergen omringt door wildlife in Cradle Mountain en bij een meer onder een prachtige sterrenhemel. Er zijn zoveel mooie plekjes waar je kan staan en Tasmanië is ook een camper vriendelijk eiland met overal dump stations, free campgrounds en grote parkeervakken speciaal voor campers. 

Historische link Nederland en Tasmanie

Historische link met Nederland

De historische link tussen Tasmanië en Nederland gaat terug naar de 17e eeuw, toen Nederlandse ontdekkingsreizigers als eersten de regio verkenden. In 1642 ontdekte de Nederlandse zeevaarder Abel Tasman het eiland, dat toen Van Diemensland werd genoemd, naar de toenmalige gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, Antonie van Diemen. Hoewel de Nederlanders het eiland niet verder koloniseerden, was deze ontdekking een belangrijk moment in de Europese verkenning van Australië en de regio. Het eiland werd later omgedoopt tot Tasmanië ter ere van Abel Tasman. Zo is de historische link tussen Nederland en het eiland verankerd in de geschiedenis.

 

Als je door Tasmanië reist, zijn er verschillende manieren waarop de Nederlandse invloed uit de tijd van Abel Tasman nog steeds zichtbaar is. Denk aan de plaatsnamen (Tasman National Park, Tasman Highway en het eiland zelf natuurlijk), in museu en monumenten. In Hobart zagen we een prominent herdenkingsmonument voor de Nederlandse ontdekking.  

Dé plek om te hiken in Australië

Tasmanië is een prachtig natuureiland dat uitnodigt om talloze hikes te doen. Zo zijn er de ‘’60 Great Short Walks’’. Hier hebben wij er ook een aantal van gedaan. Wij kunnen de volgende hikes aanbevelen die door schitterende landschappen gaan:

Dove Lake Circuit
Wineglass Bay

Cape Huay Track

Holiday Park Pass

Wij hadden de Holiday Park Pass gekocht die twee maanden geldig is en waarmee we voor 90 dollar met onze camper toegang kregen tot alle nationale parken. Bij het bezoeken van twee parken ben je al voordeliger uit dan wanneer je losse entree betaalt. De kans is dus groot dat je deze pass wilt aanschaffen als je een rondreis maakt. Wij bezochten o.a. de volgende nationale parken: Tasman National Park, Freycinet National Park, Cradle Mountain National Park en Mount Field National Park. 

Het beste geheim van Australië

Tasmanië is een wat onderbelichte vakantiebestemming van Australië. Het is begrijpelijk dat je eerst de kusten van het vasteland wil ontdekken. Het duurt al lang om die enorme afstanden te overleggen waardoor Tasmanië meestal onbezocht blijft. Zonde, want het is echt één van de mooiste stukken van Australië. We zien ook veel (oudere) Australiërs die ervoor kiezen om hier op vakantie te gaan. Vanwege de afgelegen locatie bezoeken sommige inwoners het eiland pas op latere leeftijd voor het eerst. 


Geschiedenis als strafkolonie

Naast de vroege Nederlandse ontdekkingen heeft Tasmanië misschien wel de best bewaarde koloniale geschiedenis van Australië. Dit zie je terug in Port Arthur Historic Site. Dit is de voormalige strafkolonie die nu een UNESCO Werelderfgoedlocatie en toeristische trekpleister is waar je onwijs veel kunt leren over deze tijd. Ook goed bewaard gebleven historische gebouwen in Hobart geven het eiland een onderscheidend cultureel erfgoed.

Port Arthur Historic Site