Stappen in de Irish Pubs van Dublin

Temple Bar in Dublin

16 mei – 19 mei 2019

Ierse vlag

Dublin | Leinster | Ierland

Hotel icon

Bonnington Hotel

Vliegtuig icon

Aer Lingus

Als cadeau en eerbetoon aan één van onze spelers die 30 jaar geworden was en fanatiek groundhopper (voetbalreiziger) is, besloten wij als teamuitje om met 16 man Dublin onveilig te maken. De hoofdstad van Ierland die bekendstaat om het zwarte Guinness bier, hondenraces en natuurlijk de vele Irish Pubs. Na een intensief weekend kunnen we zeggen dat we met dit alles kennis gemaakt hebben. 

 

Na 1,5 uur vliegen komen we eind van de ochtend aan op het vliegveld van Dublin waarvandaan we nog een half uur met de bus naar ons hotel moeten rijden. Het hotel ligt in de wijk ‘’Whitehall’’ een niet zo goed gebied in het Noorden van de stad op 20 minuten rijden van het centrum. Het zal de goedkope hotelovernachtingen verklaren. Door het ontbreken van goed georganiseerd openbaar vervoer rukken de taxi’s op en aan. 


Stadiontour en Ierse voetbalkraker

Logo's Ierse voetbalclubs

Saint Patricks rondleiding stadion

Als eerste activiteit staat een rondleiding door het stadion van voetbalclub ‘’Saint Patricks Athletic Club’’ op het programma, een subtopper uit de hoogste landelijke Ierse competitie. Authentieker en puurder dan dit ga je de typische oer-Britse voetbalcultuur niet meer meemaken: een half vervallen voetbalstadion verdekt onderaan een autoweg midden in een woonwijk en omgeven door bomen. Een paradijs voor liefhebbers van de ouderwetse voetbalbeleving. Dat we een rondleiding krijgen van een jonge medewerker/vrijwilliger van de club is al bijzonder gezien de professionaliteit van de club. 

 

Na de rondleiding eten we bij een pizzaloods vlakbij het stadion (de sympathieke stadiongids liep een kwartier met ons mee om de weg te wijzen), waarna we weer terug naar Richmond Park gingen voor de voetbalwedstrijd tegen Bohemians, een kraker in de bovenste regionen van de competitie. Voetbaltechnisch was de wedstrijd van dramatisch niveau, maar de inzet, beleving van het publiek en de fantastische omgeving zorgde voor een unieke atmosfeer. Eindstand 1-1. Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd. 


Onverwachtse aanval

Na de wedstrijd liepen we naar de tram richting de stad toen één van ons op een grasveldje met spelende kinderen plotseling werd aangevallen door aanwezige kinderen die hem om raadselachtige redenen te lijf gingen. We lachten ons stuk, maar toen bleek dat de kinderen het niet als grapje bedoelden, maar oprecht agressief waren, moesten we de boel sussen. Een bizar moment, maar we hebben het overleefd en zijn zonder al te veel kleerscheuren in de Temple Bar District aangekomen. 


The Merchant Arch Bar Irish Pub

Tempel Bar District

Hier wachtte ons een bijzondere avond in een Irish Pub (genaamd de The Merchant Arch Bar) zoals je ‘m verwacht: fantastisch interieur, met een liveband, jong en oud dansend op de typisch Ierse muziek en liters bier die je om de oren vliegen. Het bleek een geweldige match met onze groep te zijn. 


Christ Church Cathedral

Zaterdagmiddag trekken we de stad in om Dublin op een andere manier te leren kennen. Een  deel van de groep doet de Guinness Tour en de andere groep (waaronder ik) verdiept zich in de overige bezienswaardigheden van Dublin. Dit zijn er niet veel, maar genoeg om een vermakelijke middag te hebben. We hebben de voormalige gevangenis ‘Kilmainham Gaol’ op het oog dat tegenwoordig dienst doet als museum. In deze beruchte gevangenis werden de leiders van de Paasopstand in 1916 geëxecuteerd. Helaas is deze culturele attractie zo populair dat deze inmiddels voor de komende weken is volgeboekt.

 

Dan blijft over de Christ Church Cathedral, een opvallende Rooms-Katholieke kerk in het centrum van de stad waarbij een bezoek gepaard gaat met toegang tot de crypten.


Hondenrace in Shelbourne Park

Hondenrace Shelbourne Park

Op zaterdagavond komen we op een volledig andere manier in aanraking met de Ierse cultuur, namelijk die van de hondenraces. Dit is in Ierland een populaire volkssport waar hele families afkomen op de speciale hondenracestadions en daar volop gokken op één van de zes deelnemende hazewindhonden. Uiteraard zetten wij ook in bij de bookmakers naast de racebaan en zo beleven we fanatiek 12 hondenraces. Geld hebben we er niet mee gewonnen, maar plezier hadden we zeker. Wat een aparte en gave ervaring om die honden zo hard te zien rennen. Voor de deelnemers is het nationale topsport en voor de bezoekers is het gewoon een avondje uit met vrienden en familie. 


Karaokebar

De zaterdagavond brengen we door in een karaokebar waarin een aantal van ons de Songfestivalwinst van Nederland met Duncan Lawrance zijn ‘Arcade’ live op mobiel ziet, terwijl de rest zich buitengewoon vermaakt met een Amerikaanse groep jonge vrouwen.  


Chillen in Phoenix Park

De zondag brengen we in verschillende groepen door. Afhankelijk van hoe je de afgelopen dagen hebt verteerd, ondernemen sommigen nog een trip door de stad terwijl anderen het nu liever echt even rustig aan willen doen. Ik behoor tot de eerste groep die naar het Phoenix Park trekt. Naast een dierentuin bevindt zich hier ook ‘’The Wellington Monument’’, een 62 meter hoge obelisk ter ere van de overwinning van generaal Wellington op Napoleon bij de slag om Waterloo. Het is een indrukwekkend hoogtepunt in een fraai en enorm park (één van de grootste stadsparken van Europa).


Conclusie Dublin

Zo kwam er een einde aan een intensief teamweekend in Dublin. Kort gezegd is Dublin met al haar pubs en bijzondere sportcultuur de ideale stad voor een dergelijk teamuitje. Dublin heeft niet de allure van Barcelona, Londen of Rome. Hiervoor heeft het aan culturele bezienswaardigheden gewoonweg te weinig te bieden waardoor je voor een losse stedentrip met bijv. je partner aan twee volle dagen ruim genoeg tijd hebt. Dublin zou ik dan ook eerder aanraden als stop tijdens een rondreis door Ierland i.p.v. een bestemming voor een losse stedentrip. Tenzij je natuurlijk met een grote vriendengroep bent. :-)

Vier sterren

✅ Kort vliegen

✅ Perfecte bestemming voor uitje vriendengroep

✅ Sfeervolle Irish Pubs met livemuziek

 

❌ Voor een hoofdstad niet bijzonder veel culturele highlights

 

TIP 1: maak kennis met typische Ierse cultuur en doe de Guinnes Tour of bezoek de hondenraces in het Shelbourn Park Greyhound Stadium.

 

TIP 2: probeer niet met een grote groep (mannen) een discotheek binnen te komen, bespaar deze energie en ga wat verder in het Temple Bar Distric gewoon naar een sfeervolle Irish Pub.

 

TIP 3: door een gebrek aan een metronetwerk stelt het openbaar vervoer weinig voor. Schroom daarom niet om de (goedkope) taxi's te nemen. 


Foto's Dublin

Gelukkig hebben we de foto's nog! 

 

Bekijk hier het fotoalbum van Dublin. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op.