Maastricht, grotten van Valkenburg en Drielandenpunt

1 mei - 3 mei 2025

Maastricht, Valkenburg en Drielandenpunt | Zuid-Limburg | Nederland

Fletcher Hotel-Restaurant Oisterwijk-Tilburg

Hotel De Lange Akker in Berg & Terblijt

Ford Ka


Door een bruiloft die we hebben in Noord-Brabant op donderdag 1 mei, besluiten we om wat extra dagen vrij te nemen zodat we dit verlengen met een lang bevrijdingsweekend in 2025. Zo is het plan om na deze bruiloft door te rijden naar Zuid-Limburg waar we een dagje Maastricht combineren met het bezoeken van Valkenburg en het Drielandenpunt.  


Ontbijten bij de bakkerij van Robèrt in Oisterwijk

Na een bruiloft van vrienden van ons op een prachtige landelijke locatie bij het Witte Kasteel in Loon op Zand, overnachten we in de buurt in Oisterwijk. We slapen uit, ontbijten bij bakkerij van de beroemde bakker Robèrt van Beckhoven van Heel Holland Bakt en Wie is de Mol? Hij heeft ook een ontbijtzaak/lunchroom om de hoek zitten, maar wij halen omwille van de tijd even snel af bij de bakkerij. Bij binnenkomst loop je eerst langs de plek waar het brood gebakken wordt. Dit is allemaal open zodat je kunt zien hoe het werkt. We eten zowel zoet als hartig, het smaakt zoals verwacht erg lekker allemaal!


Weerzien met Maastricht

Hierna rijden we door naar Maastricht. Het is in het begin van de middag al opvallend druk op de snelweg van Tilburg naar Maastricht, wellicht vanwege het weekend voor Bevrijdingsdag en de meivakantie. We komen halverwege de middag aan in Maastricht, de stad die we als 16/17-jarigen ooit hebben bezocht. Destijds waren we nog onwetend, onervaren en jong. Bovendien was dit voor het smartphone tijdperk waardoor we nog niet precies wisten waar we moesten zijn en was dit dagbezoek niet zo geslaagd. Nu gaan we dus op voor een revanche. 


Vestingwerken Frontenpark

We parkeren gunstig bij de betaalde parkeerplaats ‘’Parking Maastricht’’ waar we voor € 10 de hele dag mogen parkeren. Vanaf hier is het 10 minuten lopen naar het centrum. We doen dit via de vestingmuren van het Frontenpark. Dit is een groen labyrint met verhogingen waarbij we op een gegeven moment ook uitzicht krijgen op de toren en koepel van de Sint-Lambertuskerk. Dit zorgt voor een middeleeuws gevoel. Een toepasselijke entree voor deze oude stad die al stamt uit de Romeinse tijd. 


Bezienswaardigheden Maastricht

Eenmaal aangekomen in het centrum van Maastricht lopen we langs diverse bezienswaardigheden, zoals:

  • Basiliek van Sint Servaas & Sint Janskerk 
    Romaanse basiliek met schatkamer, naast de gotische Sint Janskerk met opvallende rode toren, beide gelegen aan het Vrijthof. 

  • Vrijthof
    Het centrale stadsplein dat omringd is door theaters, kerken en horeca. Het Vrijthof is ook bekend van de buitenconcerten van André Rieu die hij hier iedere zomer geeft voor wie bereid is daar flink voor te betalen. 

  • Dinghuis 
    Middeleeuws gebouw dat ooit als gerechtsgebouw diende met een opvallende gevel. Nu is hier een toeristenkantoor gevestigd. 

  • Stadhuis van Maastricht
    Elegant 17e-eeuws stadhuis op de Markt, gebouwd in historische stijl.
  • Boekhandel Dominicanen
    Deze boekhandel is bijzonder, omdat het gevestigd is in een oude gotische kerk uit de 13e eeuw. 
  • Sint-Servaasbrug 
    Deze brug stamt uit 1275 en is daarmee de oudste brug van Nederland. De Sint-Servaasbrug verbindt de historische binnenstad van Maastricht met de stadswijk ‘’Wyck’’ aan de andere kant van de Maas.

    Deze stenen brug heeft de oude Romeinse brug vervangen die op deze plek instortte. We lopen over de brug en langs de kade aan de oostkant van de Maas naar de Hoge Brug (een fiets- en voetgangersbrug) met fraai uitzicht op de oude Romeinse brug. Op de Sint-Servaasbrug maken we een penny coin (souvenirmuntje).

  • Stadspark van Maastricht
    Groen stadspark met vijvers, kunstwerken en oude stadsmuren. Hier zien we met het mooie weer veel mensen op kleedjes chillen en voetballen.
     
  • Helpoort van Maastricht
    Eenmaal aangekomen in het centrum van Maastricht lopen we langs diverse bezienswaardigheden, zoals: De oudste nog bestaande stadspoort van Nederland, daterend uit de 13e eeuw. Hier lopen we onderdoor richting de Basiliek van Onze Lieve Vrouwe. 

Maastricht is een echte studentenstad (de Hotel Management School Maastricht is een belangrijke en internationaal erkende onderwijsinstelling). Overal zien we tevens Duitstalige studenten die massaal op uitwisseling lijken te zijn. Sowieso horen we overal verschillende talen door elkaar heen waardoor het soms voelt alsof je niet in Nederland bent. Dit is niet gek, want Maastricht is immers een internationale studentenstad op een kruispunt van drie landen. Daarnaast zien we ook Viking Cruiseschepen liggen die we herkennen uit onze woonplaats in Dordrecht, waar deze riviercruises ook aanmeren. Dus de buitenlanders bestaan niet alleen uit studenten, maar ook uit buitenlandse toeristen die georganiseerd via cruises over de Maas varen om Maastricht te bezoeken. 

Maastricht mag dan een levendige en (internationale) studentenstad zijn, het vindt allemaal plaats in een historisch decor. Maastricht is een van de oudste steden van Nederland en ontstond in de Romeinse tijd als nederzetting bij een oversteekplaats van de Maas. De Romeinen bouwden er een brug en maakten het tot een belangrijke handelsplek. In de middeleeuwen groeide Maastricht uit tot een belangrijke handels- en religieuze stad. Deze vroege oorsprong legde de basis voor de stad die Maastricht later zou worden. Je ziet deze rijke historie duidelijk in het straatbeeld terug. 

Rijke historie zie je terug in het straatbeeld

Maastricht mag dan een levendige en (internationale) studentenstad zijn, het vindt allemaal plaats in een historisch decor. Maastricht is een van de oudste steden van Nederland en ontstond in de Romeinse tijd als nederzetting bij een oversteekplaats van de Maas. De Romeinen bouwden er een brug en maakten het tot een belangrijke handelsplek. In de middeleeuwen groeide Maastricht uit tot een belangrijke handels- en religieuze stad. Deze vroege oorsprong legde de basis voor de stad die Maastricht later zou worden. Je ziet deze rijke historie duidelijk in het straatbeeld terug.

 

Groene bourgondische stad

Zeker in de lente valt het op hoeveel bomen er in het centrum staan waar ook allemaal terrasjes bij te vinden zijn, niet zelden tegen een kerkje aan. Het bourgondische leven is hier zeker aanwezig! Dit zorgt voor een levendig sfeertje. 



Valkenburg

Met een treintje door de Gemeentegrot

De volgende dag rijden we na het uitchecken van ons hotel in Berg en Terblijt (vlakbij Maastricht) in paar minuten naar Valkenburg. In deze toeristische Zuid-Limburgse plaats brengen wij een bezoek aan de Gemeentegrotten. In deze regio vind je veel mergelgrotten, maar dit is de enige waar een treintje doorheen rijdt. Max was hier als kind al eens geweest, Tessa niet. De mergelgrotten zijn allemaal mensgemaakt, ze zijn ontstaan door eeuwenlange graven en mergelwinning (kalksteen). De rit met het treintje duurt 35 minuten waarbij je ongeveer 2,5 km van de in totaal 70 km aan grotten doorkruist.

Het diepste stuk onder de grond is 70 meter! Dit komt omdat we zelf iets dalen en vanwege het feit dat we op die plek onszelf onder een steile heuvel bevinden. We krijgen veel informatie van de bestuurder van de tram die ook meteen de gids is. Hij doet dit op een leuke wijze en deelt veel feitjes. Op een gegeven moment worden de lichten van het treintje uitgedaan waardoor het pikkedonker wordt. Je ziet helemaal niks. Confronterend om te beseffen hoe kwetsbaar en verloren je hier eigenlijk bent zonder verlichting. We rijden langs de atoomschuilkamer die voor het laatst tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. Hier kunnen 15.000 mensen schuilen. We rijden ook langs diverse muurtekeningen en beeldhouwwerken. 


Eén van deze opvallende beeldhouwwerken is de enorme mosasaurus. De mosasaurus was een enorm zeeroofdier dat leefde in het krijttijdperk (tijd van de dino's), zo’n 70 miljoen jaar geleden. Het kon tot wel 17 meter lang worden en had scherpe tanden en vinachtige ledematen om door zeeën te zwemmen. De eerste fossielen werden in de 18e eeuw gevonden bij Maastricht, in de mergelgroeven. Dit is de reden dat het dier vernoemd is naar de rivier de Maas (Mosa in het Latijn) en waarom het beeldbouwwerk van de mosasaurus hier dus (op kleinere schaal) is gemaakt. Het is een van de bekendste prehistorische dieren uit Nederland.

Overstromingen zomer 2021

Hierna lopen we nog een rondje door Valkenburg en eten we –uiteraard- een Limburgse vlaai. We lopen langs een vredig beekje en vragen ons af of dit niet overstroomd raakte tijdens de heftige overstromingen in de zomer van 2021 in Zuid-Limburg. We zoeken dit ter plekke uit op onze telefoons en het blijkt inderdaad dat precies deze plek waar wij staan, overstroomd is geweest. Als je de beelden ziet van de straten die blank stonden, dan kun je bijna niet geloven dat dit kabbelend beekje zo verwoestend kon zijn. 

Conclusie Valkenburg

Valkenburg is een onwijs leuk plaatsje, overal vind je er souvernirwinkeltjes, terrasjes en wielrenners. Dit heuvelachtige landschap is uniek in Nederland en nodigt veel sportievelingen uit om hier te gaan fietsen. Max heeft dit in mei 2022 ook een weekend gedaan met zijn broertje en neef. Waar je ook bent in Valkenburg, er is altijd wel iets bijzonders te zien in het straatbeeld. Is het niet een kasteelruïne op de heuvel, dan is het wel een ingang naar een grot, een oude stadsmuur, één van de vele oude poorten of een pittoresk kerkje. Valkenburg is klein, maar bruisend. Perfect voor een paar uurtjes. 


Drielandenpunt

Na een half dagje in Valkenburg doorgebracht te hebben, rijden we door naar het Drielandenpunt. Hier is Max als kind en een paar jaar geleden tijdens een fietsweekend met zijn broertje en neef al geweest, voor Tessa is het de eerste kennismaking met deze bijzondere grensplek. Voor kinderen is deze plek leuk om wat langer te bezoeken vanwege de speeltuin en doolhof, maar voor ons volstaat een korte stop. Niet in de laatste plaats, omdat er zware regen op komst is. Daarom maken we snel wat foto’s bij het Drielandenpunt waar we samen tegelijkertijd in drie landen staan: Duitsland, België en Nederland. Het blijft bijzonder om te zien hoe iets kunstmatigs zoals een grens zoveel aantrekkingskracht heeft.

 

Vreemd is overigens wel dat er een drukke, smalle autoweg direct langs het Drielandenpunt loopt (langs de Nederlands/Belgische grens). De vele toeristen die een foto willen maken bij het Drielandenpunt staan op deze manier half op de weg waardoor dit voor een chaotische situatie zorgt. 


Ook maken we een foto bij het hoogste punt van Nederland, namelijk de 322,7 meter hoge ‘’piek’’ op de Vaalserberg. Het is dat er een monumentje voor is gemaakt, anders zou je niet denken dat hier een ‘’top’’ is, laat staan het hoogste punt van een land.


Voormalig Vierlandenpunt door Moresnet

Tot 1919 was het hier zelfs een vierlandenpunt, toen ook het kleine Moresnet als aparte entiteit bestond. Moresnet was een klein, neutraal gebied van ongeveer 3,5 km², ontstaan na de Napoleontische oorlogen in 1816. Het lag tussen Nederland (later België) en Duitsland in. Omdat de omliggende landen het niet eens konden worden over wie het gebied mocht hebben, werd Moresnet gezamenlijk beheerd als een soort neutraal gebied dat feitelijk door niemand werd bestuurd. Na de Eerste Wereldoorlog werd Moresnet opgeheven en behoorde het neutrale gebied van Moresnet tot België en sindsdien is het weer een Drielandenpunt.


Conclusie Zuid-Limburg

''Is dit gewoon Nederland?'' Het is een veelgehoorde opmerking van mensen op vakantie of tijdens een weekend weg wanneer ze in het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg zijn. Het glooiende landschap is inderdaad uniek voor Nederland en wordt door sommigen die het gebied niet (goed) kennen onderschat. Dit maakt het aantrekkelijk voor wielrenners die van een uitdaging houden. Ook als cultuurliefhebber kom je aan je trekken in Zuid-Limburg. Ontdek de rijke historie van Maastricht, het pittoreske straatbeeld van Valkenburg of geniet van het bourgondische leven in de regio. Zuid-Limburg heeft voor iedereen wat wils. Voor topografische nerds (zoals Max) is het Drielandenpunt bovendien een unieke geografische attractie. En hadden we al genoemd dat het de enige plek in Nederland is met een compleet ondergronds gangenstelsel van zo'n 250 kilometer die je op verschillende plekken kunt bezoeken?

Zuid-Limburg voelt soms even alsof je niet meer in Nederland bent. De glooiende heuvels, kronkelende weggetjes en vergezichten maken dit een droomregio voor wielrenners en wandelaars. 

✅ Onder de grond is het minstens zo indrukwekkend als erboven. In grotten zoals de Gemeentegrot duik je letterlijk de geschiedenis in, met muurtekeningen, ondergrondse gangen en zelfs een atoomschuilkelder. 

✅ Waar anders kun je tegelijk in drie landen staan? Dankzij de ligging bij het Drielandenpunt ben je in Nederland, Duitsland en België tegelijkertijd!

✅In Zuid-Limburg geniet je van het bourgondische leven, met een goed glas op het terras én natuurlijk een vers stuk Limburgse vlaai erbij.


Foto's Zuid-Limburg