In mei 2025 gaan we een lang weekend naar Zuid-Limburg, Aken, de Eifel en Luik. Kortom, een aantal dagen in de grensregio's van Nederland, Duitsland en België. Uiteraard kan ook een stop bij het officiële Drielandenpunt niet ontbreken.
Na een half dagje in Valkenburg doorgebracht te hebben, rijden we door naar het Drielandenpunt. Hier is Max als kind en een paar jaar geleden tijdens een fietsweekend met zijn broertje en neef al geweest, voor Tessa is het de eerste kennismaking met deze bijzondere grensplek. Voor kinderen is deze plek leuk om wat langer te bezoeken vanwege de speeltuin en doolhof, maar voor ons volstaat een korte stop. Niet in de laatste plaats, omdat er zware regen op komst is. Daarom maken we snel wat foto’s bij het Drielandenpunt waar we samen tegelijkertijd in drie landen staan: Duitsland, België en Nederland. Het blijft bijzonder om te zien hoe iets kunstmatigs zoals een grens zoveel aantrekkingskracht heeft.
Vreemd is overigens wel dat er een drukke, smalle autoweg direct langs het Drielandenpunt loopt (langs de Nederlands/Belgische grens). De vele toeristen die een foto willen maken bij het Drielandenpunt staan op deze manier half op de weg waardoor dit voor een chaotische situatie zorgt.
Ook maken we een foto bij het hoogste punt van Nederland, namelijk de 322,7 meter hoge ‘’piek’’ op de Vaalserberg. Het is dat er een monumentje voor is gemaakt, anders zou je niet denken dat hier een ‘’top’’ is, laat staan het hoogste punt van een land.
Tot 1919 was het hier zelfs een vierlandenpunt, toen ook het kleine Moresnet als aparte entiteit bestond. Moresnet was een klein, neutraal gebied van ongeveer 3,5 km², ontstaan na de Napoleontische oorlogen in 1816. Het lag tussen Nederland (later België) en Duitsland in. Omdat de omliggende landen het niet eens konden worden over wie het gebied mocht hebben, werd Moresnet gezamenlijk beheerd als een soort neutraal gebied dat feitelijk door niemand werd bestuurd. Na de Eerste Wereldoorlog werd Moresnet opgeheven en behoorde het neutrale gebied van Moresnet tot België en sindsdien is het weer een Drielandenpunt.