Escape Tour spelen in Luik

Stedentrip Luik

4 mei - 5 mei 2025

Belgie vlag

Luik | Wallonië | België 

Bed icoon

Pentahotel Liège

Auto icoon

Ford Ka

Dagplanning Luik

We sluiten onze mini rondreis door het grensgebied van Nederland, Duitsland en België af in Luik, de meest bekende stad van Wallonië. We verblijven één dag in de stad van de Luikse wafel en het voormalige industriële hart van het Franstalige deel van België. We zullen Luik verkennen door middel van het Escape Tour spel. 


Aankomst in Luik

Na een intensieve dag waarop we in de ochtend het centrum van Aken verkenden en in de middag diverse wandelingen maakten door het Eifel National Park, komen we na 1,5 uur rijden in de avond aan in Luik. We eten onderweg toepasselijk bij de Duits-Belgische grens bij een goed aangeschreven, onvervalste Belgische frietkrot langs de weg. Het is voor Tessa een eerste kennismaking met dit stukje Belgische cultureel erfgoed. We komen halverwege de avond aan waardoor we enkel uitrusten en niets meer doen. 


Escape Tour Luik

Escape Tour Luik

Het is een leuk tijdverdrijf, zeker in een stad waar je niet per se zelf veel wilt bezoeken. Het is vooral handig als je de tijd hebt om op een speelse wijze rustig door de stad te slenteren en zo op plekken te komen waar je anders niet komt. Zo belanden wij op charmante binnenplaatsen en leidt de Escape Tour ons door sfeervolle steegjes. Uiteraard komen we ook langs prominente plekken in de stad zoals Sint-Lambertusplein en de trappen van Montagne de Bueren. Zo is het een goede mix van bekende en minder bekende locaties die je bezoekt tijdens de Escape Tour. Het lukt ons om binnen 1,5 uur de eindlocatie te bereiken. 

We verblijven één dag in Luik en die besteden we grotendeels aan het spelen van Escape Tour. Dit is een spel dat je speelt via een app waarbij je op verschillende plekken in de stad vragen moet beantwoorden over die locatie. Voor ieder goed antwoord krijg je een letter en op het einde moet je van alle letters een locatie maken waar je vervolgens binnen twee uur naartoe moet. In 2021 speelden we dit spel al eens in Kopenhagen toen we werden benaderd voor een samenwerking en nu hebben we via Tessa’s werk een code gekregen waarmee we dit kunnen spelen. 

Binnenplaats Luik


Bezienswaardigheden Luik

Tijdens en na afloop van de Escape Tour komen we langs een aantal bezienswaardigheden van Luik. 

Opéra Royal de Wallonie

Hier start de Escape Tour door Luik. In het hart van Luik schittert het Opéra Royal de Wallonie als cultureel pronkstuk. Dit prachtige operagebouw stamt uit de 19e eeuw en is nog altijd dé plek voor liefhebbers van opera, ballet en klassieke muziek. Het operagebouw is het meest opvallende gebouw in Luik in neoklassieke stijl. Het plein voor het Opéra Royal de Wallonie krijgt nog meer statuur door het standbeeld van André Grétry, dit is de beroemdste componist van Luik. 

Opéra Royal de Wallonie

Sint-Lambertusplein

Sint-Lambertusplein

Het Sint-Lambertusplein vormt het historische hart van Luik. Ooit stond hier de indrukwekkende Sint-Lambertuskathedraal, maar na de Franse Revolutie werd die afgebroken. Nu springt het Paleis van de Prins‑Bisschoppen het meest in het oog. Zodra je het Sint-Lambertusplein oploopt, kun je er niet omheen: het imposante Paleis van de Prins‑Bisschoppen vult bijna een hele zijde van het plein. Wat je als bezoeker meteen opvalt, is de statige gevel met zuilen, bogen en sierlijke details. Het is een mix van gotiek en renaissance bouwstijl. Achter die monumentale façade zit tegenwoordig het gerechtshof, maar vroeger regeerden hier de prins-bisschoppen die zowel kerkelijk als bestuurlijke macht uitoefenden. 


Wat je nu ziet, is vooral 16e- en 18e-eeuws, met fundamenten die meer dan duizend jaar teruggaan. Een mooi voorbeeld van hoe Luik door de eeuwen heen is meegegroeid.

Montagne de Bueren

Voor wie van een fysieke uitdaging houdt: de Montagne de Bueren telt maar liefst 374 trappen omhoog! Boven wacht je niet alleen een weids uitzicht over de stad, maar ook toegang tot de citadel van Luik. Op deze groene heuvel kun je weg van de stadsdrukte een rustige wandeling maken tussen eeuwenoude vestingmuren. Deze trap werd voltooid in 1883 en werd gebouwd zodat soldaten, gelegerd in de citadel, rechtstreeks naar het stadscentrum konden lopen, zo'n zestig meter lager. De naam van de trap is afkomstig van Vincent de Bueren die in de nacht van 29 op 30 oktober 1468 de hertog van Bourgondië, Karel de Stoute, probeerde gevangen te nemen. 

 

De trappen hebben we zelf slechts voor een deel beklommen, omdat we voor de Escape Tour niet helemaal naar boven hoefden. Het zijn steile trappen die wel iets weg hebben van de trappen in Parijs die je naar de Sacré-Cœur in Montmartre brengen. Alleen leiden de trappen in Luik niet naar een iconische kerk, maar naar de citadel aan de noordkant van de stad.  


Sint-Pauluskathedraal

Na afloop van de Escape Tour lopen we nog even naar de Sint-Pauluskathedraal. Dit is de grootste kerk van Luik, gebouwd in de 10e eeuw. De Sint-Pauluskathedraal is een gotisch juweeltje en tegenwoordig de hoofdkerk van het bisdom Luik. Binnen bewonder je kleurrijke glas-in-loodramen, kunstwerken en een indrukwekkende schatkamer. Een fijne plek om even tot rust te komen en de rijke religieuze geschiedenis van de stad te ontdekken.

Sint-Pauluskathedraal
Sint-Pauluskathedraal


Conclusie Luik

Luik heeft niet echt een goede reputatie als vervallen Waalse industriestad. Toegegeven: het straatbeeld is wat rommelig en het is zeker niet de meest verfijnde stad van België. Luik is nu eenmaal wat ongestructureerd, grauw en rauw. Toch bezit het ook zeker wel leuke wijken en plekjes die je verrassen, zoals sommige steegjes en verstopte binnenplaatsen die we ontdekten. Een losse stedentrip Luik zouden wij niet zo snel aanraden, omdat je het er al snel gezien hebt en er zijn aantrekkelijkere steden in België om te bezoeken. Toch is het een prima stad om een halve of hele dag mee te pakken als je in de buurt bent. 

2,5 ster

✅ Luik is de geboorteplek van de bekende Luikse wafel! Zo hoef je niet te twijfelen waar je jezelf op hoeft te trakteren. 

✅ Je moet van het rauwe randje houden, maar Luik is geen doorsnee stad. Luik is geen opgepoetst openluchtmuseum, maar een echte, levende stad met een industriële geschiedenis, kleurrijke buurten en een tikje rommelig randje.

 

⁠⁠⁠⁠ Niet elke straat straalt charme uit. Sommige delen zijn vervallen of grauw. Luik is niet geschikt als je houdt van gepolijste steden. 

❌ In tegenstelling tot Vlaanderen of Nederland wordt er weinig Nederlands of Engels gesproken, vooral buiten het toeristisch centrum.

TIP 1: combineer je bezoek aan Luik met het spelen van de Escape Tour. Zo leer je de stad al spelenderwijs kennen.  

TIP 2: wij kunnen de accommodatie Pentahotel Liège aanraden. Dit is een hip hotel met een restaurant, bar, goed ontbijt en een pooltafel op een centrale locatie in de stad.


Foto's Luik